куче
На снимката: Загиналото куче на издателя Иво Прокопиев

За разлика от предишни случаи, в които кучета са нападали разхождащи се в Борисовата градина хора, този път те умъртвиха куче. Вече от десетилетия общината е безпомощна да разреши проблема, който застрашава живота както на хората, така и на техните домашни любимци и приближават българската държава плътно по-скоро до изостаналите азиатски държави, отколкото до Европа на XXI в.

Общината все още не може да осигури на гражданите, че тяхната разходка в парка ще премине без подобни инциденти, тъй като животът и здравето на гражданите постоянно са заплашвани.

Последният нцидент се случва в Борисовата градина, в близост до бившата къпалнята „Мария Луиза”, където куче, чиито собственик се оказва издателят Иво Прокопиев, бива разкъсано пред очите му от две други кучета от породата кане корсо, след като домашното куче преминава през оградата на къпалнята.

Проверка на бТВ установява, че след поредния инцидент кучетата вече ги няма, а охраната твърди, че всички кучета, които са на територията са вързани. Оградата, която бива посочвана от Столичния инспекторат като съоръжение, което отделя Борисовата градина от злите кучета пък, е в окаяно състояние, поради което и от фондация „Четири лапи” посочват за бТВ, че за едно по-здраво куче тя не би представлявала никакво препятствие.

Басейнът „Мария Луиза” има мажоритарен частен собственик, но общинско търговско дружество  е миноритарен акционер. От общината посочват, че може да бъде обявен търг за мажоритарния дял, след като с години няма опити за обновяване. Това обаче не е първият такъв случай в този район и въпросът е колко още инциденти трябва да се случат, за да предприеме общината действителни мерки.

„Убийството не е прецедент. Преди няколко месеца пак” това пише възмутеният от случилото се на неговия домашен любимец Иво Прокопиев в своя фейсбук профил. Цялото му изказване можете да прочетете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!