папа Франциск
на снимката: папа Франциск

За католическата църква днес е Разпети петък. На литургията за Вечерята Господня папата припомни светостта на многобройни анонимни свещеници и онези, които се пожертваха, преди всичко в това време на пандемия. Всички папата призова да изпитат прошката Божия и да прощават с щедрост.

Един наистина особен Велики четвъртък тази година по причина на ограниченията, наложени от пандемията, която разстрои живота на всички. Също дните на Пасхалното Тридневие, които са сърцевината на литургичния календар и най-важните за християните, ще станат свидетели на литургии без присъствието на вярващи. Такива ще бъдат и литургичните служби на папа Франциск през следващите дни.

Ватиканската базилика бе празна, с папата облечен в бели литургични одежди и само няколко души: четците, певците, няколко свещеника и богопосветени, един епископ и кардинал Анджело Комастри, архиерей на Ватиканската базилика, всички на безопасно разстояние един от друг. По време на литургията не се проведе ритуала за умиването на нозете, който през миналите години Франциск го направи на затворници, бедни и бежданци. Последният път го направи в затвора на Велетри, през 2018, или този в Рим „Реджина Чели“. И въпреки това, чрез медиите вероятно по-мнобогобройни са тези, които днес присъстваха на литургията.

Литургията започна с химна „Слава във висините Богу“. Първото четиво бе заимствано от Книгата Изход и разказва, за наредбите дадени от Господ на народа, чрез Мойсей и Арон, за пасхалната вечеря. Второто четиво бе от посланието на свети Павел Апостол до Коринтяни, който припомня на вярващите, че „всеки път, когато ядете от този хляб и пиете от тази чаша, възвестявате смърта на Господ, до неговото завръщане“. Откъсът от Евангелието според Йоан описва Последната вечеря на Исус с учениците, които – казва евангелистът – „Той възлюби до край“.

Проповедта на папа Франциск бе импровизирана, подчертавайки три думи, които са три реалности, стоящи в центъра на Велики Четвъртък: Евхаристия, служение, помазание. Господ иска да остане с нас, в Евхаристията – посочи папата – и ние се превръщаме в неговата дарохранителница. Исус дори казва, че ако не ядем неговото тяло и не пием неговата кръв, няма да влезем Царството Небесно. Но за да се влезе в Царството Небесно е необходимо също служението.

След това папата се спря на свещенството, като сподели, че днес желае да бъде близо до всички свещеници. Всички, от първия до последния – каза – сме помазани от Господ, помазани, за да отслужваме Евхаристията и да служим. И ако днес не бе възможно да бъде отслужена Кризмалната литургия със свещениците, в тазвечершната литургия папата иска да припомни свещениците, особено осени, които поднасят живота си за Господ и, които стават слуги на другите. Светият отец припомни десетките свещеници, починали в Италия по причина на Covid-19, служейки на болните, заедно с лекарите и медицинския персонал. „Те са светците от съседната врата, способни да дадат живота“, каза папата, който припомни също свещениците, които служат в затворите или онези, които отиват в далечни страни, за да занесат Евангелието и умират там:

„Един епископ казваше, че първото нещо, което прави, когато пристига в местата на мисия, е това да отиде на гробищата и да сложи цвете на гроба на свещениците, оставили живота си там, много от тях млади, неподготвени, без антитела, свещеници, на които дори никой не знае името“. Многобройни са – каза папата – анонимните свещеници, енорийски свещеници в малки селца или далечни планински местности, свещеници, които познават хората. „Днес ви нося в моето сърце и ви нося на олтара“, изтъкна папа Франциск. Но папата не забрави и оклеветените несправедливо свещеници, които биват обиждани и ругани. „Това се случва много пъти днес, те не могат да излязат на улицата, защото говорят лоши неща за тях, позовавайки се на драмата, която изживяхме с разкриването на свещеници, извършили лоши неща“.

Папата цитира също свещениците, епископите и самия себе си, които „не забравят да искат прошка, защото всички – каза той – сме грешници. Но също свещениците в криза, в мрака. И на всички препоръча само едно нещо: „Не бъдете твърдоглави, като Петър. Позволете да ви умият нозете. Господ е вашия слуга, Той е близо до вас, за да ви дава силата, за да ви умие нозете“. Трябва да бъдем простени и да прощаваме греха на другите. Оттук и призива на папата за „едно голямо откъм щедростта в прошката сърце“, по примера на Христос.

„Там, има прошка за всички. Бъдете смели. Дори да рискувате в прошката, за да утешите. И ако не можете да дадете сакраменталната прошка в онзи момент, поне дайте утехата на брат, който придружава и оставя вратата отворена, за да се върне“. Папата завърши, като благодари на Господ за свещенството и за свещениците и каза: „Исус ви обича. Иска само да Му позволите да ви умие нозете“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук