Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърля ключовите препоръки, направени от Научната комисия на турското Министерство на здравеопазването за справяне с коронавируса, заяви Мерал Акшенер, лидерка на опозиционната националистическа партия „Добрата партия“ (ДП).

Акшенер каза пред журналисти, че Ердоган е игнорирал съветите на комисията да наложи общонационална карантина в страната, съобщава „Ахвал Нюз“.

Мерал Акшенер
На снимката: турската опозиционна лидерка Мерал Акшенер

„Тя трябва да бъде наложена“, подчерта опозиционната лидерка и призова комисията да сподели изцяло препоръките си с обществеността.

Въпреки че правителството затвори публични пространства, ограничи пътуването между провинциите и наложи вечерен час на лицата под 20 и над 65 години, Ердоган досега се противопоставя на многократните призиви от опозиционни фигури да наложи пълно блокиране. Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа ще бъде председател на среща с Научната комисия днес, след като в четвъртък Турция отново регистрира рязко покачване на броя на смъртните случаи от коронавируса.

Коджа заяви в ежедневния си брифинг в четвъртък, че 96 пациенти с коронавирус са починали в Турция през предходния ден, което доведе официалния брой на смъртните случаи от COVID-19 до 908. Общо броят на заразените достигна 42 282.

Темпът на покачване все още е сред най-бързите в света.

Месут Йълмаз, експерт по инфекциозни заболявания от Университетската болница в Истанбул, заяви в четвъртък, че очаква случаите на коронавирус да достигнат своя връх в края на април и да започнат да намаляват през май.

„Въпросът е с колко пациенти ще достигнем върховата точка“, каза той.

Данните за смъртността в Турция още не изглеждат така ужасяващи, както в други страни, но и за тях съществуват основателни съмнения дали не се сериозно „филтрирани“, като се има предвид, че Турция съмнително късно обяви първия си случай на заразен човек.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!