КПП, движение, полиция, коронавирус

Италия. Ограниченията в сила на 10 март и първоначално ще се прилагат до петък, 3 април. Очаква се да бъдат удължени. Кога това ще се случи не е ясно.

Испания. Ограниченията първоначално трябва да се прилагат за две седмици от 15 март. Миналата седмица те бяха удължени с още две седмици до 11 април.

Франция. Ограниченията първоначално бяха планирани за 15 дни. В петък бяха удължени с поне още 15 дни, до 15 април.

Великобритания. Ограниченията за излизане влязоха в сила сравнително късно – на 23 март. Те трябва да бъдат най-малко три седмици, т.е. до 13 април, понеделник. Тогава правителството ще преоцени ситуацията.

Австрия. Ограниченията са до понеделник, 13 април. Очаква се удължаване с поне една седмица.

Швейцария. Ограниченията са до 19 април.

Нидерландия. Ограниченията за излизане са в сила от почти две седмици. Те бяха затегнати на 23 март. Мерките са временно валидни до 6 април, а забраната за прояви дори до 1 юни.

Белгия. Ограниченията за излизане, наложени на 18 март, вече бяха удължени и трябва да се прилагат поне до 19 април.

Чехия. Първоначалните ограниченията ще се прилагат до 1 април, но премиерът Андрей Бабиш предвижда удължаване след Великден. Извънредното положение е до 11 април, но може да бъде удължено с 30 дни.

Полша. Ограниченията до 11 април.

Словакия. Все още не са наложени общи ограничения за излизане, но трябва да се носи маска на публично място.

Унгария. Ограниченията са до 11 април, но се очаква да бъдат удължени.

Дания и Норвегия. Затварянето на границите и други мерки се прилагат до Великден включително, т.е. до 13 април.

Финландия. Националните мерки ще имат различни дати на изтичане през следващите седмици. В област Уусимаа, до столицата Хелзинки са до 19 април.

Словения. Ограниченията са от 20 март. Хората обаче могат да ходят на работа, да пазаруват в аптеки или да спортуват на открито, но те трябва да спазват дистанция си.

Сърбия. Действа комендантски час от 18 март. Той е в сила от 13:00 до 17:00 часа от уикенда. Всички хора на възраст над 65 години (70 в селските райони) трябва да останат вкъщи 24/7.

Хърватия. Пътуването между градовете се ограничи на 23 март.

Северна Македония. Има забрана за излизане между 21:00 и 6:00, а през почивните дни между 16 и 17 часа. Властите в Скопие обмислят да адаптират разпоредбите към определени възрастови групи. Хора над 67 години могат да бъдат на открито само между 5:00 и 11:00 ч.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!