Китай регистрира 0 нови смъртни случаи от коронавирус за първи път от януари, въпреки че борбата в огнищата, включително в Ухан.

Във вторник Националната здравна комисия съобщи за 32 нови случая в Китай. Всички те обаче са привнесени от друга държава.

Все пак откакто комисията започна да съобщава за случаи на коронавирус през януари, днес е исторически ден, защото няма нито един нов смъртен случай.

Китай и Хонг Конг засилиха ограничителните мерки за пристигащите в страна чужденци, на фона на нарастващия брой прииждащи безсимптомни хора. Повече от 1,3 милиона души по света са диагностицирани с Ковид-19 и има повече от 74 744 смъртни случая.

Миналият месец властите започнаха да облекчават ограниченията за жителите на Ухан, който в продължение на две месеца беше блокиран, за да се ограничи разпространението на вируса.

С намаляването на процента на заразата, властите отвориха 7 000 жилищни комплекса, позволявайки на хората да напускат домовете си в продължение на два часа. Ограниченията за пътуване трябва да бъдат премахнати в сряда, което позволява на хората със „зелен“ здравен код да напускат града.

От март случаите на заболели с коронавирус в Китай намаляват. Но някои от азиатските държави се сблъскват с втора вълна на заболяването заради пристигащи болни от чужбина. В понеделник правителството обяви, че затяга мерките по границите.

Хонг Конг, където първо бяха предприети подобни мерки, регистрира двойно повече случаи тази седмица и отново затяга мерките за гражданите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!