Чернобил, пожар

Радиационните нива край ядрения реактор Чернобил са се увеличили драстично заради пожара, който е обхванал гората в региона.

Пожарът е обхванал 50 акра. Той избухна в неделя следобед, в близост до селото Владимировка. Борбата на пожарникарите продължи и в понеделник.

„Има лоши новини – в центъра на пожара радиацията е над нормалното“, написа Игор Фирсов, ръководител на екологичната инспекция в Украйна.

Общо 124 пожарникари, два самолета Ан-32Р и хеликоптер Ми-8 се борят с големите пламъци. Други 14 пожарникари се бориха с по-малките огнища от около 12 декара, съобщиха властите.

Изглежда обаче, че нивата на радиация не се разпрострели до украинската столица Киев или до самия град Чернобил. Властите твърдят, че в тези региони нивата остават нормални.

Владимировка се намира в необитаема зона, с изключение от 1 000 квадратни мили. Градът беше евакуиран след пагубния взрив през 1986г. в атомната електроцентрала в Чернобил.

Оттогава регионът е „превзет“ от природата и горските пожари не са рядкост.

„Пожарите възникват в резултат на дейността на невнимателни граждани“, казват местните власти и призовават за ново законодателство, което да налага по-строги наказания за всеки, причинил пожар.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!