За пръв път в своята история „Булгаргаз“ обявява конкурс за доставчик на природен газ, който не е от Русия. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Николай Павлов.

„Обявихме на 15 март търг. Това е първата процедура, която „Булгаргаз“, която обявява за покупка на природен газ извън Русия. Там има ясно разписани критерии и изисквания към участниците. Всички са поканени да предоставят своята оферта“, каза Павлов.

Според него това е „нещо ново и важно, което ще бъде в интерес на българските потребители“. Що се касае до виртуалната точка на доставка количествата са приблизително 144 млн. куб.м. и те са изцяло съобразени с възможностите за съхранение в газохранилището в Чирен.

На въпрос, защо „Булгаргаз“ пуска този търг точно сега, Павлов отговори, че в момента са налице условия за покупка на „синьо гориво“ на по-ниска цена.

Припомняме, че България често е критикувана от европейските ни партньори заради това, че е на 100% енергийно зависима от Русия от гледна точка на природния газ. Практическият монопол на „Газпром“ у нас води до това, че страната ни плаща по-скъпо за газа, който получава заради липсата на конкуренция.

Междувременно от 10 години се говори за строежа на газовия интерконектор с Гърция, който би могъл да продстави алтернативен източник на синьо гориво на руския, съответно ще постави България в по-добра позиция за преговори по отношение на цените.

Другият възможен източник на газ е Румъния, където преди години бяха открити залежи, а ЕК притиска страната да не го задържа само за себе си, а да изнася и за съседните страни.

От дрга страна достъпът на Бълария до няколко източника на синьо гориво е задължителен за изграждането на силно тиражирания от властта газов хъб „Балкан“. За да съществува той, до него трябва да пристига газ поне от 3 различни източника.

НОВО ПОСКЪПВАНЕ НА ГАЗА

На днешното заседание на КЕВР държавното дружество официално поиска „синьото гориво“ да поскъпне по-малко от 1% от 1 април тази година. Най-вероятно комисията ще удовлетвори желанието му.

Ако това стане, няма да се очаква повишаване на цената на парното и електроенергията, увери председателят на КЕВР Иван Иванов.

Припомняме, че по закон, за да поскъпне цената на парното и топлата вода, исканото и одобрено от КЕВР поскъпване от обществения доставчик трябва да е над 5%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!