За първи път в 1400-годишната история на исляма Великата джамия в Мека и джамията на пророка в Медина – двете най-свети места за мюсюлманите  – ще бъдат затворени за широката публика по време на свещения месец за мюсюлманите Рамазан.

Молитвите вътре в джамията бяха разрешени само за служителите на джамията, включително духовници, охрана и хигиенисти. Молитвите в първата вечер на Рамазан, които са преди първия ден от свещения месец в съответствие с ислямския календар, бяха излъчени на живо в четвъртък вечерта (23 април).

Един от имамите на джамията шейх Абдул Рахман ал-Судай призова вярващите да използват времето на Рамазана, за да се молят за прекратяване на пандемията от коронавирус.

Същевременно в Индонезия стотици мюсюлмани се събраха в джамия в ултраконсервативната провинция Ачех в Индонезия за молитви, отбелязващи началото на светия месец Рамазан в четвъртък (23 април), въпреки опасенията от разпространението на коронавируса.

Докато мнозина в най-населената мюсюлманска страна в света приемат съветите да избягват религиозни събирания и да се молят у дома, мюсюлманите в Ачех до голяма степен пренебрегват риска от коронавирус и се тълпят в джамиите въпреки опасността.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук