Рамазан, Джамия София

Днес започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Снощи в джамиите в цялата страна беше отслужена първата молитва за месец Рамазан, който е един от трите месеца с голямо значение за мюсюлманите.

През този месец постите са задължителни за всеки правоверен като един от петте „стълба“ на исляма. По време на постите е забранен приемът на храна, течности и цигари от изгрев до залез слънце.

Месецът Рамазан тази година ще продължи 29 дни, а не 30, както е обичайно. Според изчисленията на Висшия съвет по религиозните въпроси (Диянет) полумесецът Шаввал ще се види вечерта на 29-ия ден, поради което ще се счита за край на оруча. На следващия ден – 21 април, ще започне 3-дневният празник Рамазан байрам. Нарича се още Шекер байрам (празник на бонбоните) понеже на него се поднасят сладки вкусотии.

Обикновено Рамазанът се свързва с постенето през целия месец, но той е много повече от това. Всъщност има за цел да приучи мюсюлманите към духовност, търпение, смирение. Значението на оруча е споделяне, състрадание и милосърдие към страдащите и нуждаещи се от помощ хора, където и да са те.

В исляма Рамазан е най-благодатният от месеците на годината, поради което го наричат „Султанът на 11 месеца“ и се очаква винаги с вълнение от правоверните, понеже е един от петте основни стълба на исляма.

За пръв път кметът на Лондон осветява площад Пикадили по случай месец Рамадан

Кметът на Лондон Садик Хан, който има пакистански произход за пръв път в историята на европейски град и столица освети историческия площад Пикадили в британската столица. Това стана със светлини, символизиращи свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Става въпрос за 30 000 фенери и светещи луни. Садик хан е един 1.3 милиона мюсюлмани, които живеят в най-големия град във Великобритания.

Кметът на Лондон Садик Хан
Снимка: Владимир Чуков

Инициативата за украсяването и осветяването на площад Пикадили е на местното НПО Ramadan Lights UK. То събра средства за шоуто чрез обществени дарения. Ръководителката на събитието Айша Десаи заяви, че е вдъхновена от коледните светлини. Исках да направя нещо, което прилича на отбелязването на коледите, допълни тя. Освен това, според нея, „съседите трябва да знаят, че този месец е много важен за нас.“

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук