Италианското мецосопрано Чечилия Бартоли стана първата жена, удостоена с честта да пее в папската Сикстинска капела във Ватикана, съобщи информационният канал „РАИ нюз 24”.

Бартоли пя заедно с папския хор на Сикстинската капела на откриването на традиционните коледни концерти.

В. „Корере дела сера” уточнява, че за изпълнението e било избран кондукт (средновековна песен на латински) на френския композитор от края на 12 и началото на 13 в. Перотен. Репертоарът на хора на Сикстинската капела включва само мъжки и детски гласове.

В коледните концерти във Ватикана участват хорове от много държави. Папският хор е един от най-старите в света и съпровожда месите, отслужвани от светия отец.

Перотен е най-известният възпитаник на училището по полифония към катедралата „Нотр Дам” в Париж. Той композира органуми – най-ранния тип полифонична музика. По-ранната европейска музика като грегорианските песнопения е монофонична. В неговите произведения за пръв път се използват терците и квартите.

Композициите на Перотен са запазени в „Magnus Liber“ – „Великата книга“ на ранната полифонична църковна музика, съхранявана в колекцията на „Нотр Дам”.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук