петрол, барел

САЩ са изнесли през миналата седмица с 211 хиляди барела петрол и петролни продукти дневно повече, отколкото са внесли, предаде агенция „Блумбърг“, позовавайки се на данните на министерството на енергетиката.

Това се случва за пръв път през последните 75 години, подчертава „Блумбърг“. Прецедентът е резултат от краткосрочното и рязко свиване на вноса на нефт в САЩ, което съвпадна с повишаването на износа на въглеводороди до рекордно ниво. Отчитайки запазващата се волатилност на суровинните пазари, агенцията прогнозира, че в бъдеще САЩ ще внасят повече петрол, отколкото ще изнасят.

През 2018 г. вносът превишаваше износа средно с 3 милиона барела дневно, а през 2005 г. този показател достигна своя пик от над 12 милиона барела дневно, припомня „Блумбърг“.

„Ние се превръщаме в доминираща световна сила в енергетиката“, заяви президентът на аналитичната компания Strategic Energy & Economic Research Майкъл Линч. „Но тъй като промените носят постъпателен характер, не мисля, че това ще доведе до революция. Но може да се смята, че ОПЕК ще вземе това под внимание, докато размишлява над съкращаването на добива на петрол“, каза експертът, който изучава тенденциите на суровинния пазар от 1977 г.

САЩ могат да допринесат за наводняването на световния пазар с допълнителни барели, тъй като преживяват втора шистова революция и още през пролетта на 2019 г. обещават да поставят нов рекорд по добив, преодолявайки нивата от 12 милиона барела дневно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук