вода
Снимката е илюстративна

Ограничава се използването на вода за питейни нужди и приготвяне на храна в четири села на територията на три общини в Хасковска област заради мътност и повишени нива на манган, желязо, фосфати и амониеви йони. Това съобщава на страницата си Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

С влошени качества е водата, подавана от Помпената станция (ПС) на „Водоснабдяване и канализация“ -Хасково край село Брягово. От нея се водоснабдяват селата Брягово и Александрово в община Хасково, симеоновградското село Константиново и Поляново в община Харманли.

Във връзка с установено съдържание и на радон над нормативно определената параметрична стойност, на населението е препоръчано при ползване на вода за къпане, помещението да се проветрява веднага.

Водоснабдителното дружество трябва да осигури доставянето с водоноски на вода за питейни нужди в засегнатите села.

За мерките, предприети от страна на РЗИ – Хасково, с писма са уведомени кметовете на съответните населени места, като те трябва да ги сведат до знанието на населението.

В рамките само на два дни това е втората заповед, която РЗИ – Хасково издава за ограничаване употребата на вода за питейни нужди. Заради установени отклонения в качеството вчера такава забрана беше съобщена за харманлийското село Бисер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук