Мая Манолова

РЗИ наема колектори да събират лични данни от хора под карантина. Това съобщи бившият омбудсман Мая Манолова пред журналисти.

„Докато Цялата държава се тресе от безобразието на колекторските фирми и натиска, който осъществяват върху гражданите и коментарите за необходимостта за се направи законодателство, което да им сложи юзди, в същото време държавната администрация наема колектори, които да й вършат работата“, каза тя.

Манолова уточни, че става дума за Столична регионална здравна инспекция, която е наела една от най-големите колекторски фирми с цел да събира и обработва информация за карантинирани лица и за такива, които са с положителен тест за Covid-19.

Изправи се. БГ е подготвило сигнали до министъра на здравеопазването, както и питане за това дали има и други РЗИ-та, които ползват колекторски фирми за да събират здравна и друга информация от българските граждани. Подготвен е и сигнал до Комисията за защита на личните данни, за да бъде направена проверка и да се наложат съответните санкции срещу СРЗИ и съответната колекторска фирма.

Подготвена е и жалба до МВР за ефективността на пилеенето на публични пари.

По думите й всеки пети българин е обект на колекторски фирми.

Междувременно настоящият омбудсман Диана Ковачева изпрати становище до министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова относно публикувания за обществено обсъждане законопроект за събиране на вземания по потребителски договори, добил популярност като Закон за колекторите.

„Смятам, че от най-голямо значение е чрез закона по ясен и категоричен начин да се пресекат всички недобросъвестни практики, използвани до момента за притискане и принуждаване на хората да плащат, без съобразяване с лично, семейно и здравословно положение, на изтекли по давност дългове, с методи на ръба на закона и с позоваване на неясно как многократно нараснали дългове“, пише проф. Ковачева.

В становището си тя обръща внимание, че в законопроекта липсват две много важни за правата на гражданите гаранции.

На първо място това е предварителното съгласие на длъжника вземането му да може да бъде прехвърлено на трето лице, различно от кредитора.

Общественият защитник настоява съгласието да бъде уговорено като отделна клауза в договора или анекс, а не като част от общите условия, с които повечето граждани не се запознават в подробност при подписването.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук