Алексей Навални
на снимката: опозиционният руски лидер Алексей Навални

Русия забрани на опозиционера Алексей Навални да напуска страната. Това обяви самият Навални в „Туитър”. Той планирал да лети за Франция, за да чуе в четвъртък решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург по негови жалби, но е бил спрян на летището.

„Пристигнах на летището, за да отпътувам за огласяване на решението на Европейския съд по моето дело. На граничния контрол ми взеха паспорта „за извършване на специална проверка“, написа Навални.

След това служителите на граничния контрол му казали, че съгласно разпореждане на съдебни пристави му е забранено да напуска Русия.

Навални написа:

„Има някакво писмо, че ми е забранено да напускам страната, но не се дава обяснение защо“.

Европейският съд трябва да се произнесе по въпроса дали многобройните арести на опозиционера са били политически мотивирани.

Това може сериозно да разтревожи Кремъл, който се стреми да маргинализира изявите на най-изявения политически опонент на Владимир Путин, коментират световните медии.

Адвокатът на Навални Иван Жданов днес публикува в интернет копие от разпореждането за забрана за напускане на страната, в което няма дата и не се дават никакви подробности.

Навални, който стана популярен с разследванията си на корупцията в държавната администрация, оглави сериозни антиправителствени протести, които привлякоха хора от целия политически спектър.

Той твърди, че е „жертва на незаконни арести“ и на „произволно лишаване от свобода“, безрезултатно оспори тези мерки срещу него пред руски съдилища, преди да сезира ЕСПЧ, внасяйки пет жалби между 2012 и 2014 г.

Заради предишна присъда Навални не беше допуснат да участва в президентските избори през март т.г., което според него е било направено с политически мотиви.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!