Брекзит

Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че все още има значителни нерешени проблеми с Европейския съюз за Брекзит, докато двете страни се приближават към „финална фаза“ в преговорите за напускане на блока, предаде „Ройтерс”.

С компромисният план Мей цели запазване на тесни търговски връзки с ЕС. Той обаче се посреща със съпротива и от привържениците на Брекзит, и от проевропейците, както и от  северноирландската партия, която крепи правителството й, а дори от някои от собствените й министри.

„Преговорите за нашето напускане сега са във финална фаза“, каза Мей в реч в „Гилдхол“ в лондонския финансов квартал.

И добави:

„Работим изключително усилено и нощем, за да напреднем по оставащите проблеми в Споразумението за напускане, които са значителни“.

Днес в Лондон ще се състои важно правителствено заседание по въпроса за Брекзит.

По Би Би Си заместник на Мей каза, че сделката по напускането на Лондон може да е окончателно сключена в рамките на следващите 24 до 48 часа.

Днес външният министър Джереми Хънт каза, че около 95% от споразумението за развода са готови, но оставащите пет процента са трудни и затова не е ясно кога ще приключат преговорите.

До излизането на Великобритания от ЕС остават пет месеца, но преговорите са забавиха заради несъгласие по т.нар. северноирландска „предпазна клауза“, която да гарантира, че, ако не бъдат договорени навреме новите търговски отношения, няма да има връщане към твърда граница на остров Ирландия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!