полиция, протест, горива

Предварително заявените протести в страната преминават при добър обществен ред, съобщиха от МВР.

Въпреки отделни провокации, които създават напрежение, служителите на реда действат съобразно правомощията си, допълват още от министерството.

От полицията припомнят, че няма протест, който да разрешава блокирането на магистрали и главни пътища, „законите трябва да важат за всички и в този смисъл е задължително спазването на дадените от служителите указания”.

От МВР съобщиха, че снощи, в рамките на протестните действия в Добрич са се включили близо 70 моторни превозни средства, като 13 от водачите са блокирали част от пътните артерии.

„След многократни приканвания да освободят движението и получен категоричен отказ и с цел недопускане на образуване на колони от изчакващи автомобили, полицейските служители осигуриха обходен маршрут за преминаване”, посочват от МВР.

Към нарушителите ще бъдат предприети мерки по ЗДвП и Закона за административните нарушения и наказания.

В София вчера не са констатирани сериозни нарушения на обществения ред. В районно управление са били отведени двама 14-годишни младежи, които след снемане на обяснения, са предадени на родителите.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов призова гражданите да протестират в рамките на правата им, разрешени от закона.

Той е разпоредил по време на протестите полицаите да организират движението и да наблюдават да няма провокатори.

По думите му вече има издадени актове на протестиращи за блокиране движението по пътищата с личните си автомобили.

Във връзка с готвените блокади тази неделя на автомагистралите и главните пътища в страната, вътрешният министър отправя апел към протестиращите:

„Пак призовавам абсолютно всички: протестите да стават съобразно закона, мирно, да не се влиза в провокация с полицията, да се изпълняват полицейските разпореждания, а ние сме там, за да гарантираме това право на всеки един, който протестира законно“.

Той отказа да коментира позицията на полицейския синдикат, който обяви, че подкрепя протеста: „Синдикатите? Разговаряйте с представители на синдикатите“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук