Напускането на областните градове по време на великденските празници – от Разпети петък до понеделник, ще бъде забранено. Това обяви премиерът Бойко Борисов. И допълни, че за това вече има заповед, издадена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

„На Разпети петък не се работи. Затова и няма да е позволено да се напускат областните градове“, аргументира се Борисов за решението да се затегне пропускателният режим тогава.

Очакваше се хиляди хора да си тръгнат към родните места заради четирите почивни дни – от 17 до 21 април включително.

От 21 март обаче има издадена заповед, с която се забранява пътуването извън областните градове.

А такива са: пътуване към град или село, на което имате адресна регистрация; пътуване с цел работа (в такъв случай е нужна и бележка от работодател или служебен документ); медицински причини – ако имате спешна нужда от медицинска помощ (за целта обаче също трябва да попълните декларация). Като основателни причина за пътуване се приема и грижа за възрастни роднини, както и снабдяването им с лекарства, и хранителни продукти.

Със заповед на здравния министър от миналата седмица беше въведена още една основателна причини за напускане на областния град – обработване на имот със земеделски култури.

Третата хипотеза, която позволява движение са медицински причини – неотложно посещение при лекар, нужда от операция и т.н, като това се доказва с медицински документ.

Очевидно пътуването заради празника няма да се счита за такава. Властите и лекарите повече от две седмици предупреждават хората да останат по домовете си и да продължат да спазват въведените ограничения в страната.

Ограниченията в движението в страната със сигурност ще бъдат в сила до 13 май (докогато е извънредното положение, засега).

Според заповедта, ограничаваща пътуванията, всеки, който иска да излезе от областния град трябва да представи попълнена декларация. Важно е да се знае, че декларацията се взима от служителите на реда. Тоест, за всяко КПП ви трябва отделен документ, включително и за обратната посока. Например, ако тръгнете за Пловдив, ще са ви необходими 4 декларации.

Полицията съветва документът да е попълнен предварително, за да не се губи време.

Пунктове за контрол има и на гарите, и на автогарите в областните градове. Там също трябва да представите декларация, удостоверяваща целта на пътуването ви.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!