Кирил Ананиев
на снимката: здравният министър Кирил Ананиев

Широко обсъжданото масово тестване на българите за коронавирус вече започва. Това стана ясно от изявление на здравния министър Кирил Ананиев от джипа на премиера преди влизането им в Банско. Той пристигна с премиера Бойко Борисов, за да проверят как върви работата в поликлиниката в града.

„Досега ние провеждахме изследвания и тестване на хора, за които имахме съмнения и на хората, свързани с тях. Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани. Имаме 20 хиляди PCR тестове. Това е пътят, по който ще вървим. Очакваме още много доставки и дарения от български и чуждестранни граждани и организации“ – каза здраният министър.

Борисов добави, че това масово изследване вече се извършва.

„Преди малко Европейският медицински център излезе със статистика, че България е с най-малко заразени. Господ иска от мен да ви запазим – подчерта Борисов – В Банско видяхме, че има предпазни средства. Хората работят. Ще идем да видим дървообработващите предприятия как се развиват. Няма по-важно от това да ви запазя здрави. Чакаме още тестове. Платили сме в Южна Корея. Вече имаме 18 лаборатории, така че действаме по всички задачи.“

Министър Ананиев каза още, че по сметката на МЗ са постъпили близо 4 млн. лева дарения и допълни, че ще ги използват за тестове и всичко, което е необходимо за предпазване на населението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!