Волен Сидеров
на снимката: Волен Сидеров

Общинският съветник Волен Сидеров, който призова хората да не спазват въведените мерки в извънредното положение, е задържан за 24 часа, предаде БГНЕС. От СДВР той ще бъде отведен в 3-то РПУ. Волен Сидеров се яви преди минути в СДВР, след като по-рано от прокуратурата съобщиха, че  е обявен за общодържавно издирване.

„Лицето, след редовно призоваване, в качеството му на обвиняем, не се е явил пред разследващия орган за предявяване на обвинения, за което е постановено принудителното му довеждане. Обвиняемият не е открит на известните по делото адреси, което е наложило обявяването му на 15.04.2020 г. за общодържавно издирване“, пише в документа на държавното обвинение.

Припомняме, че бившият депутат и настоящ общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) Волен Сидеров се яви вчера в СДВР-МВР, за да му бъде предявено постановление за привличане в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 320 от НК.

Обвинението спрямо Сидеров е свързано с неговите призиви и подбуждане на обществото към нарушаване на карантината и мерките в страната.

„Не искам да вляза в храма с маска и да си крия лицето пред Бога (…). Днес, на Цветница, застанаха едни хора на 2 метра един от друг в храма, в „Александър Невски“. Какво показват? Кое им е по-важно – Мутафчийски или Бог? Народът, вярващите, да реагират и да кажат, че това не е правилно. Питам ги, когато дойде Пришествието, тогава те с маски ли ще се явят пред Господа и ще кажат – „Господи, идваме пред теб с маска”. Не целунаха иконата, защото можело да се заразят, не взеха Причастие, защото един селски простак, зам.-председател на НС, казва, че можело да се заразят (…). На Цветница не отидох, защото няма как да сложа маска пред Бога. Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски. Ако имаш вяра в Бог, не трябва да си слагаш маска пред Неговото лице. Възкресение Христово е празникът, без който не можем. Ако отречем това и кажем, че не е празник, отричаме нашата човешка същност. Ние сме създадени по образ и подобие на Господа. На Възкресение Христово ми се иска народът да излезе и да отпразнува този празник като народ – масово“, пише в позицията си Волен Сидеров, изпратена до медиите през уикенда.

Политикът е обвинен и за това, че на 13.04.2020 г. е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР – престъпление по чл. 270, ал. 1 НК.

На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 50 000 лева, вносима в 14-дневен срок.

Отделно от това на 14.04.2020г. Софийската районна прокуратура се самосезира и образува второ досъдебно производство във връзка с отправени заплахи спрямо прокурор и разследващ полицай.

В телевизионно предаване, излъчено на 13.04.2020 г., Сидеров е отправил заплахи спрямо органи на властта, с цел да ги принуди да не повдигнат горепосочените обвинения:

„Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!“; „Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“, казал Сидеров.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук