Задържаният ирански танкер „Грейс 1“ напусна Гибралтар, според местната медийна група „GBC News“. По-рано иранският посланик в Лондон Хамид Байдинеджад заяви в своя Туитър, че танкерът с ирански петрол „Грейс 1“ може да напусне Гибралтар в неделя вечерта.

„След 46 дни във водите на Гибралтар, които предизвикаха международен инцидент с Иран, „Адриан Даря“, бивша „Грейс 1″, напуска територията на Гибралтар“, гласи съобщението в „Туитър“.

Според „Wall Street Journal“, танкер под ирански флаг, но с ново име е отплавал от пристанището в Гиблартар.

По-рано заместник-ръководителят на организацията на пристанищата и корабоплаването на Иран Джалил Еслами вече обяви по телевизията, че танкерът ще отплава в Средиземно море под ирански флаг под името „Адриан Даря“ по искане на собственика на кораба.

На 4 юли властите на Британски Гибралтар заподозряха иранския танкер „Грейс 1“ в нарушение на санкциите на ЕС срещу Сирия. Като част от разследването полицията задържа капитана, старши помощника на танкера и двама други членове на екипажа. Хамид Байдинеджад, посланик на Иран в Лондон, заяви в четвъртък, че „Грейс 1“ ще напусне Гибралтар. В Иран нарекоха освобождаването на танкера победа на дипломацията и провал на политиката на Белия дом.

В събота американски съд издаде заповед за задържане на „Грейс 1“, който властите на Гибралтар преди това бяха освободили. Според Министерството на правосъдието на САЩ съдът на Окръг Колумбия е постановил, че петролният танкер с целия нефт на борда подлежат на конфискация във връзка с нарушение на редица американски закони.

Гибралтар отхвърли искането на САЩ за удължаване на задържането на иранския танкер „Грейс 1“, като се позова на различията в американските и европейските санкции срещу Иран.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!