Днес стана ясно, че заемът за синия клуб в размер на 199 000 лева е бил осигурен от члена на надзорния съвет Константин /Тити/ Папазов. Той публично потвърди информацията, че негова фирма е осигурила заема на клуба. Тези пари дадоха възможност за запазване на настоящия отбор, но предизвикаха критики поради липсата на прозрачност.

„На 3 август тази година лично от моята фирма дадох заем, защото смятам, че така беше правилно към момента. Една седмица преди първенството момчетата бяха получили за последен път своето възнаграждение през месец февруари. След огромния жест, който Наско Сираков направи към мен на 5 юли, когато се прибрах в къщи, жена ми само ме помоли при всичките милиони, които съм дал за баскетбол, помоли поне във футбола да не се случва. Защото там параметрите са други. Но понеже трябва да сме прозрачни, трябваше на цяла България да обясним, че съм дал заем, за да бъде доволен Степан Хиндлиян, който веднага зададе въпрос. Това е истината. Ние тримата категорично знаехме, че между 10 и 12 август в клуба ще постъпят парите от Иван Горанов“, разкри на пресконференция днес Папазов.

„Относно лихвата, за която толкова се спекулира. Левски е най-кристалното нещо в последно време и няма как да се даде заем, без този заем да бъде върнат без съответната лихва. За успокоение на тези, които обичат Левски и тези, които ме правят лихвар – те имат друг лихвар, да се обърнат към него, те си знаят кой е – сумата от 333 лева, генерирана за тези 10-12 дена, в които заемът е върнат, е върнат с акт за дарение от същата фирма, от която е получен. За всичко в този свят могат да ме обвинят, на финансова тема ще си удрят главите в стените“, допълни той.

На днешната пресконференция на ръководството на „сините“ стана ясно, че изпълнителният директор Павел Колев ще остане на поста си до края на декември. Той бе предизвикан да говори за оставката си и да дава обяснения по редица наболели въпроси в клуба, зададени от един от тарторите на агитката Любомир Костадинов-Младежа, от журналиста и бивш председател на Тръст „Синя България“ – Васил Колев, както и от други фенове, съобщи БНР.

Младежа критикува остро Колев и го обвини в лъжи по повод договорите на „Левски“ за охрана на мачовете и стадиона, фен магазина, подготвителния лагер в Турция и други.

„Моето лично мнение е, че в този период „Левски“ стана първият футболен клуб в България, който наистина е свалил завесата пред привържениците си и те са получили достъп до информация, която по една или друга причина не са получавали никога. Това от една страна крие рискове, а именно хора, които имат интерес, да задават въпроси и да внасят напрежение, но аз лично не смятам, че са нелогични и нерезонни. Смятам, че всеки има право да пита и мога съвсем спокойно да кажа, че няма въпрос, на който аз да не мога да отговоря и няма въпрос, който да ме накара, особено зададено през „Фейсбук“, да си подам оставката. Получих изключително много съобщения на подкрепа в тези дни и се обръщам към тези хора с две неща. Първо, те трябва да са абсолютно убедени, че всеки, който все още работи в този клуб, дава всичко от себе си. Второто нещо е, че нито една стотинка от парите, които събрахме през последните месеци, не е похарчена злонамерено. Това го гарантирам и всеки, който твърди обратното, ще трябва да се срещне с мен, там където можем да си защитим правата – единственото цивилизовано място е съдът. Няма въпрос, от който да се притеснявам“ – отговори днес Колев.

Впоследствие той даде точни данни за въпросните разходи, включително и показвайки документи и част от офертите, които клубът е получил за провеждането на подготвителния лагер. По отношение на финансовите отношения клуб – организирани фенове Колев разкри, че при неговото идване в началото на 2019 година е имало три такива договора – за охрана, за фен магазина и за кетъринг, които към момента са прекратени, като той изтъкна, че отношенията по отношение на охраната са прекратени от страна на фирмата, която е извършвала дейността. За по-високата цена на лагера на „Левски“ в сравнение с този на „Черно море“, Колев обясни, че „сините“ са имали по-високи изисквания, като самостоятелни стаи за футболистите, терен, който да се ползва само от клуба, и отделна трапезария.

Относно договора на бившия треньор Петър Хубчев изпълнителният директор каза, че не е имало как Хубчев да не подпише контракта с немския си паспорт, защото той няма друг. Той допълни, че няма право да каже дали ще има дело срещу клуба във ФИФА, а неустойката на Хубчев и неговите асистенти е въпрос на преговори между двете страни.

Колев допълни, че очаква до 1-2 седмици клубът да подпише нови рекламни договори, които няма да са много високи като стойност, но все пак ще има постъпления в клубната каса. В същото време директорът на „сините“ не скри, че остава близка във времето опасността клубът да обяви несъстоятелност.

Собственикът на „Левски“ Наско Сираков заяви, че е оптимист за бъдещето и този отбор ще го има. Сираков подчерта, че продължава да има пълно доверие на другия собственик Тити Папазов и изпълнителния директор Павел Колев.

„Четох, че Наско Сираков ще дава пресконференция. ПФК „Левски“ дава пресконференция и то най-вече в лицето на Павел Колев. Мисля, че беше много важно да говорим преди кампанията за членските карти, за да няма разводняване. Имам пълно доверие към Тити Папазов и Павел Колев. Въпросите, зададени във „Фейсбук“ ,трябва да получат своите отговори, но не трябва да превръщаме „Левски“ в говорилня. Разбрах, че е имало въпроси за акциите на Тити. След като един път съм го обявил, няма никакво значение кога ще стане технологично. Той може да се чувства съсобственик на този клуб. Окрупняването на акциите изисква време. По всяка вероятност в следващите седмици ще ги докараме до 31 процента и ще бъдат прехвърлени на Тити“, каза Сираков.

Той сподели, че е готов да изслуша всеки един фен и в клуба няма скрито-покрито. Всеки привърженик е добре дошъл и може да зададе своите въпроси към него и Павел Колев.

„Продължавам да съм оптимист за бъдещето, ако не бях оптимист, нямаше да см постигнал успехите си и като състезател. Давам си сметка, че в тази трудна ситуация в световен мащаб са страшно много негативните неща, които се случиха, и те се отразиха на „Левски“ – каза синята легенда.

Сираков е категоричен, че случващото се не го обезкуражава. Той каза, че е убеден „на 100%, че ще успеем и Левски ще го бъде“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!