Зоран Заев

Аз съм македонец, който говори македонски, признат от целия свят. Каракачанов е българин, който говори български език, признат от целия свят, написа премиерът на РС Македония Зоран Заев в профила си във Фейсбук.

Той добавя, че единствената разлика не е идентичността, а тази по отношение на различните възгледи за света.

„Но етническата и идентитетната разлика не е единствената между нас. Разликата в нашите мирогледи е по-важна и по-сериозна. Работя за съгласуване на възгледите за различията и знам, че това е възможно само чрез обмен на идеи и мнения, а не чрез обиди и неподходящи послания. Нашите народи очакват крачка към приятелство, а не реч на омразата. Стига с омразата”, подчертава Заев във Фейсбук.

През последните дни темата за отношенията между България и Северна Македония предизвика много вълнения в западната ни съседка. След налагането на вето за присъединяването на Северна Македония към ЕС от страна на България, Скопие въведе по-мек изказ. Не се знае обаче каква ще бъде реакцията на това от страна на македонското общество.

Двете държави продължават с преговорите във връзка с Договора за добросъседство, като към този момент отворен остава въпросът как двете страни ще разрешат проблема с езика и идентичността.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук