Зоран Заев
На снимката: Зоран Заев

Премиерът Зоран Заев напуска партията на 12 декември, а премиерския пост – до седмици, когато се очаква въпросът с България да бъде решен.

Очаква се и нов състав на правителството, в което „Алтернатива“ ще има трима министри и трима заместник-министри. Това беше постигнато със споразумение тази партия да бъде част от управляващата коалиция.

Вчера лидерът Африм Гаши подписа програма за съвместни действия и влизане в правителството с президента на СДСМ и премиера Зоран Заев, който обяви, че напуска и двете позиции.

При формализирането на споразумението, което последва три от срещите им, лидерите на двете партии подчертаха, че с четиримата депутати от „Алтернатива“ страната излиза от политическата криза, осигурява се стабилно парламентарно мнозинство и няма нужда от предсрочни парламентарни избори, а ще има редовни през 2024 г.

Парламентът с мнозинство депутати, подчертаха Заев и Гаши, ще осигури стабилност за ключови политики, приемане на важни закони, решения на енергийната и пандемичната криза, както и гласуване на бюджета за 2022 г.

Съставът на новото правителство ще бъде решен от новия премиер и то след няколко седмици.

„Алтернатива“ ще започне да поема отговорностите в институциите в следващите няколко седмици. Договорено е партията да получи трима министри – по здравеопазването, информационното общество и един министър без портфейл и трима заместник-министри – по образованието, културата и един по ресор, които ще се договаря допълнително.

Партията на Гаши ще получи и официални позиции в няколко централни и регионални институции, сред които Железниците, Клиничния център в Тетово, Агенцията за чуждестранни инвестиции и др.

Кадровите решения ще се решават от Централното председателство на „Алтернатива“ след вътрешнопартийни консултации за имената, с които ще участва в изпълнителната власт.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!