Дезинформацията съществува. Фалшивите новини и този термин са част от ежедневния ни език.  Това каза Н.Пр. Херо Мустафа по време на откриването на Национална конференция „Медийна грамотност срещу дезинформацията“.

По думите ѝ средно статистически гражданин трябва да може да ги разпознава. Последиците от дезинформацията са опустошителни, каза още тя и добави, че няма страна по света, която да е имунизирана срещу този проблем.

„Дезинформацията уронва доверието в обществените институции. Тя насажда конфликт в обществата. Омразата се навдига и се подкопават демократичните институции“, каза Мустафа.

Тя обърна внимание, че трябва да се борим с този глобален проблем.

„Давайте пример и водете с примера си. Никой лидер не трябва да разпространява дезинформация. Тонът на върха е от голямо значение, защото това, което се получава е, че уважението много скоро се превръща в неуважение. Да водим с примера си означава, че трябва да се придържаме към истината, дори когато тя не се радва на популярност“.

Независимите медии трябва да бъдат защитавани от олигархични интереси.

„Трябва да сме бдителни, да браним журналистите и да се борим за прозрачност на медийната собственост. Говорете истината, придържайте се към нея и бъдете пример“, посъветва посланикът.

Херо Мустафа гордо заяви, че след изказването си ще си постави трета бустерна доза ваксина. Според нея ниският процент на ваксинация се дължи именно на дезинформация.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук