Премиерът на Северна Македония Зоран Заев
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев

Не се нуждаем от Европейския съюз на цената на македонската идентичност и македонския език. Това заяви премиерът Зоран Заев по отношение на спора с България и европейската перспектива на страната по време на посещение в град Ресен, цитиран от Zoom.mk.

Ще бъдем прашинка, отнесена от вятъра, и кой след това ще влезе в ЕС? Така постигнахме големите споразумения – защитавайки националната си принадлежност – македонския език и македонската идентичност“, каза той.

По отношение на посланията от ЕС и САЩ, Заев смята, че те са „приятели и стратегически партньори“, но той подчерта: „решението е наше и ние трябва да го вземем“.

Въпреки че България отново отива на парламентарни избори, той се надява, че все още може да се намери решение с временното правителство, избрано от президента Румен Радев.

„Очакваме това да бъдат отговорни политици, с които да седнем и да намерим решение“, подчерта Заев.

Той смята, че решението с България трябва да бъде постигнато по европейски начин на мислене и се радва, както каза той, че и България „признава и казва, че няма проблем с реалността за македонския език и македонския народ“.

Ще открием и корените, ако сме умни по европейски начин. Защото всички почитаме нашето минало, но сме длъжни да създаваме нашето бъдеще“, добави премиерът на РСМ

Заев посочи, че и двете страни, македонската и българската, са приели, че имат и споделят обща история, както „целите Балкани от векове, а и цяла Европа, имат обща история“.

„Договорът с България за добросъседство и приятелство ясно предвижда Комисията по историческо-образователните въпроси да локализира точно онези исторически периоди, исторически личности, които ще отбелязваме заедно. Това ще бъде възможност за сближаване, за по-голямо сътрудничество, без да се унищожава достойнството на нито една от страните, напомни още той.

Премиерът добави, че двата народа искат да си сътрудничат, а не искат да имат причини за кавги и потвърждение за това е, че през изминалия период е подобрено сътрудничеството на институциите на всички нива. Акцентира, че вече има сътрудничество между Македонското радио и телевизия с Българското радио и телевизия, информационните агенции, както и седем нови български инвестиции в Северна Македония през последните шест или седем месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук