Евгений Кънев
на снимката: Икономистът Евгений Кънев

Първа точка в дневния ред на вероятно последния ден на парламента е промяна на закона за политическите партии. Вносител е ИТН, а промяната е намаляване субсидията на 1 лв.

Ясно е, че целта е предизборна промоция на партията на Слави. След като не само не подкрепи,  а дори предотврати налагането на мажоритарната система, то се търси изпълнение на поне едно предизборно обещание, свързано с референдума от 2016 г, заради който бе създадена партията на Слави.

Това е най-големия проблем за създаване на антистатукво коалиция, тъй като популистките искания на този референдум на практика още повече биха утвърдили олигархията в страната.

Защо и искането за 1 лв субсидия е популистко?

На първо време, защото това предложение не е за да подобри организацията на партийната дейност, а с това и демокрацията в страната, а да се покаже на популацията как се пестят нейните пари за…демокрация. И най-вече без разчети колко пари са нужни са нормална партийна дейност.

Правилният подход е именно този: да се сметне колко пари годишно са нужни на една партия да направи популярна за обществото своята програма: медии, събрания, офиси и т.н и да има нещо като базов партиен доход (БПД) до 100 х избиратели.

Тази бройка не е случайна, а е прагът под който не можеш да влезеш в парламента.

Така например, ако БПД е 1 млн лв., то тогава субсидията до 100 х избиратели трябва да е поне 10 лв на глас.

Партиите могат да получат премия за популярност на идеите си при над 100 х избиратели на последните избори. Тогава вече субсидията може да е от 1 лв за всеки глас над 100 х гласа. Или да се приложи низходяща скала, чийто прагове намаляват на всеки 100 х гласа и така до 1 лв. И примерно, да не се субсидират партии за гласовете над 500 хиляди, за да се предотврати създаването на партийни монополи или корупционни клики около държавната субсидия.

Всяко решение за субсидията, която кара партиите да търсят други източници за финансиране е път да се прокарват лобистки интереси в партиите и да ги отклонява от обществената им мисия.

Коментарът е от профила на икономиста във „Фейсбук“, заглавието е на редакцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!