Заев българите
На снимката: македонският премиер Зоран Заев

Правителството на Северна Македония начело със Зоран Заев оцеля след гласувания днес от парламента вот на доверие. В подкрепа на кабинета гласуваха 62-ма депутати и нито един от присъстващите не беше против.

Опозицията не присъства в залата по време на гласуването. Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски обвини преди това парламентарното мнозинство, че няма смелост да позволи тридневен дебат, в който да бъдат посочени всички аномалии в правителството.

Според парламентарния правилник ако премиерът поиска устно от депутатите вот на доверие, гласуването се провежда без предварителен дебат.

„Време е да се изправим очи в очи и да видим на практика мнозинството, за което опозицията толкова много твърди, че ще свали това правителство. Това е моментът, когато ще покажем на гражданите колко истина има в опозицията. Да видим за какво става въпрос. За стабилна власт със стабилно мнозинство или за разклатена опозиция. Трябва да е едно от двете, ако не и двете заедно”, заяви Зоран Заев в речта си пред депутатите.

Съгласно конституцията на СР Македония, ако парламентът гласува вот на недоверие, министър-председателят е длъжен да подаде оставка.

Следващо искане за вот на доверие може да бъде представено след 90 дни.

Това е първият вот на доверие на втория кабинет на Заев, който беше съставен на 31 август миналата година.

За пръв път Заев оглави македонското правителство на 31 май 2017 г. и остана на власт до 3 януари 2020 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук