Суверенитетът се отстоява с мъдра преценка и последователни усилия. Това заяви президентът и главнокомандващ българската армия Румен Радев по време на тържествената заря-проверка по случай 3-ти март.

„Преди 143 години на днешната дата България възкръсва на картата на Европа. Пътят към свободата е дълъг и мъченически“, заяви държавният глава в началото на своето слово.

„Монахът Паисий ни извежда от мрака на невежеството със славното ни минало. Народните деятели в Цариград възраждат независимата българска църква. Апостолът на свободата формулира с думи прости стратегията на нашата национална революция и идеите за чиста и свята република. Бенковски и саможертвените априлци от 1876 отварят съдбовната рана в сърцето на тирана. Честното перо на Макгахан донася на света истината за клането в Батак“, каза президентът.

Българският народ приема като свои всички войни от императорската армия, които са загинали за нашата свобода – руснаци, украинци, белоруси, финландци, поляци, литовци и др.

„Всяка година на днешната дата почитаме нашите герои. Но доблестта на предците не може да изцели пороците на съвремието. То е наше дело и наша отговорност“, подчерта президентът Радев.

3 март е ден за почит, но и ден за единение около историческата истина, около идеала на Левски, в който българите не се делят, а заедно градят чистата и свята република, напомни президентът.

„Суверенитетът се отстоява с мъдра преценка и последователни усилия. Днес се прекланяме пред нашите героични предци. Знаем, че свободата не се дава даром. Всяко поколение трябва само да ги отстои, за да ги завещае на следващите. Вечна памет на героите!“, заяви държавният глава.

Пред паметника на Цар Освободител се състоя тържествената заря проверка по случай 3 март. Командващ парада бе бригаден генерал Станимир Христов, който е участвал в операцията на многонационалните сили за възстановяване на Ирак. Строят прие държавният глава.

Президентът поздрави военнослужещите от трите вида войски – сухопътни, военновъздушни и военноморски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!