Тиери Бретон
На снимката: Еврокомисар Тиери Бретон

Еврокомисарят за вътрешния пазар и услугите Тиери Бретон директно заяви, че Русия няма капацитета за производство на ваксини срещу коронавируса. В интервю за италианския вестник „Кориере дела Сера“ Бретон засегна темата с руската ваксина и рисковете, които крие.

„Трябва да правим разлика между ваксината и способността да се произвежда. В Европа ще имаме пет различни ваксини, скоро шест. Руснаците са отлични учени, математици, физици, химици, биолози, но за руснаците е много сложно да произвеждат ваксини до такава степен, че имат затруднения да намерят съоръженията за тяхното производство. Не се произнасям по качеството им, защото не го знам и се надявам по него да се произнесе Eвропейската агенция по лекарствата,“заявява Бретон.

Ще търси ли скоро Русия ваксини от ЕС?

От изданието припомнят, че Унгария и Словакия вече използват руската ваксина Sputnik V. Чехия и Австрия са в процес на преговори с Москва. Според Бретон обаче Русия не само, че няма да може да поеме тези доставки, но скоро ще се нуждае от помощ от ЕС.

„Ако погледнем Унгария, Москва е доставила 46 000 дози Sputnik V. Това не означава нищо, защото са приложени около 10 000 дози. Всъщност понастоящем няма налична руска ваксина. Тя е два пъти по-трудна за производство, отколкото другите видове, тъй като първата и втората дози са различни. От ваксините по договор с ЕС познаваме фабриките, веригата за доставки, производителите. Мога да кажа, че производственият капацитет в Европа ще достигне 2-3 милиарда дози годишно. Това е целта, която имаме за края на годината. Когато имунизираме европейските граждани, когато помогнем и на съседите в Африка, вярвам, че Русия също ще се нуждае от помощ“, казва още еврокомисарят.

Еврокомисарят Тиери Бретон ръководи работната група за увеличаване на производството на ваксини. Той призова държавите-членки да приложат своите политики за ваксинация бързо, тъй като производството се ускорява.

Досега в ЕС са доставени около 43 милиона дози като от тях са използвани 30,2 милиона. Целта е до края на март да достигна 100 милиона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!