Македония, референдум, Зоран Заев
на снимката: премиерът на Македония Зоран Заев

Новият македонски премиер Зоран Заев засега остава верен на линията си да опитва да умиротворява страстите, породени от споровете върху общата българско-македонска история. В последното си изявление по темата той изрази увереност, че приемливо решение съществува, ако и двете страни се движат към него. Така, както бе изказана обаче, неговата позиция звучи снизходително към българската гледна точка, защото съдържа скрит призив за намиране на напънато и изкуствено взаимно задоволително решение. Големият проблем е, че дори и то не изглежда възмоно без по-големи компромиси от българска страна по спорните исторически въпроси .

В контекста на думите на северномакедонския премиер личи нарастващата увереност на неговата страна, че желанието на ЕС да я интегрира ще повлияе, вероятно чрез задкулисен натиск, на българската склонност към компромиси. Скопие измина половината път от своята европейска интеграция с включването си в НАТО, но за да стигне и до второта заветна цел – членство в ЕС, ще се нуждае и от благословията на София. По тази причина на Заев, за когото е невъзможно да неглижира шовинистичните настроения в своята държава, е крайно необхозимо да намери някакъв път за излизане от задънената улица, в която изглеждат българо-македонските консултации по общата ни история, за да доведе процеса на европеизация на Македония докрай. Решението обаче трябва да удовлетворява и България.

„Продължаваме в приятелски дух и ще останем напълно бдителни към цялата ситуация, защото твърдя, че има решение, от което и двете страни ще излязат победителки. Вярвам, че и българската страна се движи в тази посока – каза той – Оставаме приятелски настроени към България, защото само с приятелство можем да разрешим всички проблеми.“

Северномакедонският премиер наблегна на общите интереси между съседните държави:

„Ние сме съюзници в НАТО с България, имаме общи задължения и дълг да подобряваме добросъседските отношения и взаимното сътрудничество. Правото на самоопределение и самоидентификация са основни европейски ценности. Уникалността на македонския език и идентичност е безспорен факт. Македонският език е неразделна част от личната карта на Северна Македония и в ООН. Твърдения и изявления, които носят вреда, не водят до истинско приятелство. Приятелството е двупосочна улица и зависи най-вече от нас самите и от взаимното уважение. Продължаваме в приятелски дух и ще останем напълно бдителни към цялата ситуация, защото твърдя, че има решение, от което и двете страни ще излязат победителки. Вярвам, че и българската страна се движи в тази посока“, каза Заев.

По въпроса взе отношение и германският посланик Анке Холщайн в интервю за „Радио Свободна Европа“. Според нея, двустранните въпроси не трябва да бъдат част от преговорната рамка и в съществен интерес на България е да не се блокира процесът на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани.

Коментирайки българския меморандум, изпратен до страните-членки на ЕС, Холщайн подчерта, че по нейно мнение Германия и други страни-членки на ЕС смятат, че двустранните въпроси не трябва да стават част от преговорната рамка и че тези въпроси трябва да се решават само двустранно.

Холщайн се надява страните-членки да постигнат споразумение относно рамката и че провеждането на първата междуправителствена сесия като обща цел на Германия и Северна Македония ще се състои през декември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!