Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна днес с Мишел Барние, главен преговарящ на Европейската комисия по оттеглянето на Великобритания от Евросъюза. Разговорът се състоя в Брюксел в рамките на нейното работно посещение за участие в заседание на Съвет „Общи въпроси“.

Захариева и Барние обсъдиха хода на преговорите с Обединеното кралство. Българският първи дипломат потвърди пълната подкрепа за работата на главния преговарящ и изрази увереността си, че следваният от него подход е в интерес на Съюза. За България първостепенен приоритет в първата фаза на преговорите са правата на гражданите и уреждането на финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС при изпълнение на всички поети ангажименти.

Двете страни дискутираха и предстоящата през декември визита на Барние в София в контекста на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС. Българското правителство е напълно готово да поеме своите отговорности в рамките на институционалния механизъм по чл. 50, заяви министър Захариева. Запазването на единството на 27-те държави-членки е важна задача на председателство, подчерта тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!