Говорихме за двустранните отношения. Радвам се, че и двамата сме изключително икономически насочени, съгласна съм, че отношенията между две държави се определят и по това какъв стокообмен и колко инвестиции има между тях. Това заяви външният министър Екатерина Захариева на съвместен брифинг с унгарския си колега Петер Сиярто в Будапеща.

„Не знаех, че България е седма дестинация. Благодаря ти за това, че информира българския бизнес за възможностите, които предоставя вашата банка за развитие за засилване още повече на връзките между унгарския и българския бизнес. Стокообменът всяка година между нас наистина има ръст между 5 и 10%. В енергетиката подкрепям това, което ти каза – проектите, по които българското правителство работи от години, целят диверсификация на източниците и на пътя на газ за българската икономика и за българските домакинства. Те са много важни не само за България, но и за държавите в региона. Това, по което работим, е Балкански поток, който се изпълнява от българското правителство и се изпълнява по българските и европейските правила” добави Захариева.

Тя подчерта и че много важен проект е интерконекторът България – Гърция.

„Българското правителство участва също като съсобственик с 20% в проект, който се изгражда в Александруполис и това е терминал за втечнен газ. С тези проекти, които изброих, ще се даде възможност за икономиките и домакинствата в целия регион да се доставя газ от целия свят”, отбеляза външният ни министър.

По-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище “Ференц Лист” в Будапеща. Тя е на официално посещение в Унгария, посветено на 100 г. от двустранните ни дипломатически отношения. По този случай днес в Унгария ще бъде тържествено отбелязан и Денят на българо-унгарското приятелство.

В рамките на визита Екатерина Захариева ще награди със Златен почетен знак на МВнР изтъкнати българи, живеещи в Унгария и допринесли за развитието на отношенията ни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!