Екатерина Захариева
на снимката: вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

В телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди плановете на украинските власти за административно-териториална реформа на Болградския район в Украйна, който е населен предимно с етнически българи, съобщиха от министерството на външните работи.

„Надяваме се, да преосмислите позицията си и да вземете под внимание мнението на местното население, което не е съгласно“, това посочи външният министър Захариева по повод административно-териториалната реформа, която ще раздели Болградския район в Одеска област на 5 отделни общини.

Екатерина Захариева припомни значението на 200-хилядната етническа българска общност в Украйна за двустранните отношения. „Българско национално малцинство в Украйна е естествен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни и правата му следва да бъдат зачитани. Спазването на правата на малцинствата е въпрос и на европейско равнище“, подчерта Екатерина Захариева. В хода на разговора тя потвърди подкрепата на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба пое ангажимент да провери въпроса и хода на действията по административно-териториалната реформа. Той увери, че разделянето на Болградския район е административен, а не е политически въпрос.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук