Понастоящем Министерството на външните работи на Обединеното кралство (FCO) все още съветва хората да осъществяват само такива международни пътувания, които са неотложни и от изключителна важност. Страните в Европа обаче започнаха да облекчават противоепидемичните мерки в страните и тези по границите и да се подготвят за завръщането както на вътрешни, така и на международни туристи. Вчера ресторантите, баровете, магазините и музеите в Италия отвориха врати, а премиерът на страната Джузепе Конте подписа указ на 16 май за разрешаване на възобновяването на чуждестранния туризъм от 3 юни. Португалия, Белгия, Дания и Полша също отвориха отново магазините и някои атракции на 18 май, с ограничен капацитет и засилени мерки за безопасност.

Реципрочни сделки за пътуване – както е предложено в изтекъл документ на Европейската комисия на 12 май – могат да бъдат сключени между страни, в които ситуацията с коронавирусната пандемия е приблизително еднаква. Например Естония, Латвия и Литва образуваха обща зона за свободно придвижване помежду си. Комисията също така планира да публикува интерактивна карта, на която пътниците ще могат да проверяват граничния контрол и условията за пътуване из Европа.

Австрия

Първоначално се планува да се разреши трансгранично пътуване със съседните страни (които имат сходен спад при развитието на вируса) – очаква се границите с Германия, Швейцария, Лихтенщайн, Чехия, Словакия и Унгария да бъдат отворени на 15 юни. Пътническите влакове  между Австрия, Италия, Словения, Словакия, Швейцария и Чехия обаче са спрени. Летищата във Виена, Инсбрук и Залцбург работят, но услугите са ограничени поне до 31 май. Ресторантите и баровете са отворени, а хотелите се очаква да отворят врати на 29 май. Защитните маски в градския транспорт и в магазините остават задължителни. Провеждането на големи събития не е разрешено поне до юни. При влизане в страната се изисква здравен сертификат, който посочва, че пътникът няма коронавирус; тези без сертификат трябва да се самоизолират за 14 дни. Тестване се предлага на летището във Виена срещу 190 евро.

Белгия

Белгия има за цел страната да се отвори за туристи до 15 юни, като се очаква от там да направят изявление в тази насока до края на месец май. Някои от полетите от и до Обединеното кралство продължават да работят в случаите на неотложно пътуване. Услугите на Eurostar значително са намалели; градският транспорт работи (маските там са задължителни). Магазините са отворени, музеите също, а от 8 юни кафенетата, ресторантите и някои туристически атракции ще започнат работа и ще бъде разрешено провеждането на малки събития на открито (големите събития са забранени до след август). В момента всички пристигащи трябва да се самоизолират за 14 дни. За преминаване транзит е необходимо доказателство за местожителство.

България

Все още не е обявена дата за това кога жителите на Обединеното кралство ще могат да провеждат туристически пътувания до страната. Част от полетите между София и Лондон продължават да се осъществяват в случаите на неотложни и важни пътувания. Част от хотелите и басейните са вече отворени и са разрешени индивидуалните спортове на открито. Някои пазари, открити барове и ресторанти също са отворени. Посещаването на планини и национални паркове също е разрешено.

Хърватия

Някои гранични пунктове по основните маршрути са отворени при определени условия (чужди граждани с имоти или лодки в Хърватия или близки семейства). Не е обявена дата за отваряне на границите за други туристи. Разрешени са някои международни и вътрешни полети. Отворени са парковете, магазините, музеите, хотелите и ресторантите и баровете на открито, като част от обществения транспорт също работи.

Кипър

Летищата и морските пристанища ще започнат да възстановяват работата си на етапи най-рано между 9 юни и 13 юли. Докато обаче хотелите в страната, откритите кина, театрите и търговските центрове се отварят отново, все още няма приета политика за чуждестранните туристи. Плажовете и музеите ще могат да се посещават отново от 1 юни. Парковете, зоните за игра на открито, площадите и пристанищата ще бъдат отворени отново за посещения (при спазване на правилото за под 10 души) от 21 май, както и археологическите и исторически обекти.

Чехия

Границите с Австрия и Германия трябва да бъдат отворени до 15 юни. Не е обявена дата за възобновяване на туристическите посещения от Обединеното кралство. Летището в Прага е отворено, с ограничени брой полети до Обединеното кралство, при пътувания с основание. Транзитът е разрешен с доказателство за пребиваване и продължаващо пътуване. Разрешено е пътуването в страната. Магазините, ресторантите на открито, кръчмите, музеите и други културни институции в страната са отворени, а събития с до 100 души са разрешени. Отварянето на хотелите, къмпингите на открито и други места за настаняване се очаква в най-скоро време, а такситата ще заработят отново от 25 май, когато правилата за носене на маски в градския транспорт и в магазините също е възможно да бъдат отменени.

Дания

Датското правителство заяви, че решенията за преминаването през техните граници с цел туризъм ще бъдат взети и оповестени до 1-ви юни. Летищата в Копенхаген и Билунд са отворени, с полети с прекачване до Обединеното кралство. Понастоящем транзитът е разрешен само за онези, които имат основателна причина, като например в случай, че хора от съседните страни се връщат по домовете си. Магазините, парковете и някои хотели са отворени, общественият транспорт също работи. Ресторантите и баровете са отворени от 18 май. Предстои отварянето на спортни съоръжения, театри и кина след 8 юни, когато ще бъдат разрешени събития и дейности, включващи 10 или повече души.

Естония, Латвия и Литва

Понастоящем трите балтийски страни са създали обща зона за свободно придвижване, но смо помежду си.

Финландия

Дата за възобновяване на пътуванията за туристи от Обединеното кралство не е обявена. Магазините са отворени, а ресторантите, баровете и културните институции ще отворят от 1 юни (със спазване на социално дистанциране). Събитията на повече от 50 души ще бъдат разрешени от 1 юни, а събирания на над 50 души от 31 юли. Ски курортите и много хотели остават затворени.

Франция

От 15 юни се очаква границите с Германия и Швеция да се отворят. Общественият  транспорт започва да работи на по-големи обороти, като маските остават задължителни. Част от магазините вече са отворени, а ресторантите и баровете е възможно да се отворят най-рано на 2 юни. Плажовете, някои паркове, както и по-големите музеи ще останат затворени поне до 1-ви юни. Поне до юли при влизане в страната ще се изисква здравен сертификат, в който се посочва, че пътникът няма коронавирус (алтернативата е 14-дневна самоизолация). За пътуване в границите на страната на повече от 100 км. от дома ще се изисква декларация (удостоверяваща причината за пътуване и доказателство за адрес). P&O и DFDS оперират с намалени фериботни услуги по своите  маршрути. Част от полетите продължават да се извършват. Eurostar предлага ограничени услуги между Париж и Лондон (пътниците са длъжни да носят маски).

Германия

От 15 юни границите със Швейцария, Франция и Австрия ще бъдат отворени. Осъществяват се ограничен брой полети, работещи само за неотложни пътувания. Магазините вече са отворени, ресторантите са отворени от 15 май, хотелите ще бъдат отворени от 25 май, а провеждането на големи събития като фестивали може да бъде разрешено след август. 16-те федерални провинции са поели различни подходи относно облекчаването на мерките, така че датите на отваряне варират.

Гърция

Граници за международни туристи ще се отворят най-рано на 1-ви юли. Осъществяват се някои международни полети, директните полети с Обединеното кралство трябва да се възобновят на 1-ви юни. Разрешени са част от вътрешните полети и фериботите, както и пътуването до островите Евия и Крит от континенталната част (достъпът до всички останали острови е забранен). В момента всички пристигащи трябва да се самоизолират за 14 дни след пристигането си. Маските са задължителни в магазините и в градския транспорт. През целия месец юни постепенно ще се отварят търговските центрове, ресторантите, кафенетата, кината, хотелите, увеселителните паркове, детските площадки и други спортни съоръжения. Общественият транспорт, както и такситата също работят (до двама пътници в такси). Големите събирания, включително фестивали и спортни събития, едва ли ще бъдат възможни  това лято.

Унгария

Очаква се границите с Австрия да се отворят до 15 юни. Полетите са ограничени. В Будапеща са отворени магазините, парковете и външните части на баровете и ресторантите, в други части на страната хотелите също работят. Маските са задължителни в магазините и при използване на обществен транспорт и таксита в цялата страна.

Исландия

Правителството очаква „да започне облекчаване на ограниченията за международни пътувания не по-късно от 15 юни“. (Границите остават отворени за страните от Шенген.) При влизане ще се изисква здравен сертификат, като алтернативата е самоизолация от 14 дни. Пристигащите също ще трябва да изтеглят проследяващото приложение на страната. Някои полети се осъществяват, включително Icelandair, както и някои автобуси и таксита. Спазването на дистанция от два метра е задължително на всички обществени места, включително хотели, ресторанти и магазини.

Ирландия

Някои полети и фериботни услуги продължават между Ирландия и Обединеното кралство продължават да се осъществяват, въпреки че 14-дневна самоизолация е задължителна за всички пристигнали. Гражданите на Обединеното кралство ще бъдат освободени от процедурата по самоизолация при завръщане у дома. Работата на обществения транспорт е ограничена; ресторантите и някои барове ще отворят отново на 29 юни; хотелите, музеите и галериите ще бъдат отворени на 20 юли.

Италия

Предстои границите за чуждестранните туристи да се отворят на 3 юни. Парковете са отворени, а ресторантите могат да продават храна за вкъщи. Баровете, ресторантите, магазините и музеите бяха отворени на 18 май. Част от хотелите ще отворят отново през юни, в зависимост от резервациите. Част от полетите се осъществяват, като е отворено по едно летище за регион (Рим Чампино и Терминалът на летище Рим Фиумичино са затворени). Влаковете работят, но не се извършват международни услуги.

Люксембург

Границата с Германия се отваря. Ресторантите, магазините и хотелите ще започнат да се отварят след 25 май, когато ще бъдат разрешени и спортовете на открито, които не предполагат контакт. Маските в супермаркетите и в обществения транспорт са задължителни.

Малта

Все още няма обявена дата за възобновяване на пътуванията на чуждестранни туристи. Летището може да отвори отново до края на май. Понастоящем всички пристигащи трябва да се самоизолират за 14 дни. Маските в магазините и в обществения транспорт са задължителни. Част от магазините са отворени; баровете, ресторантите и хотелите ще могат да отворят до началото на юни.

Холандия

Границите са отворени за туристи от шенгенското пространство и за други важни пътувания. Магазините и някои хотели са отворени. Маските са задължителни в градския транспорт от 1 юни. Предстои откритите пространства в ресторантите и баровете, както и театрите, музикалните заведения, музеите и кината (със социално дистанция) да бъдат отворени от 1 юни, . Къмпингите и ваканционните паркове са отворени, а техните общински съоръжения трябва да бъдат отворени на 1 юли. Събития, концерти и фестивали с над 100 души е възможно да бъдат разрешени след 1 септември.

Норвегия

Някои хотели, магазини и ресторанти се отварят. Разрешено е организирането на събития с до 50 души, някои паркове, музикални заведения, галерии и други културни институции също се отварят, а останалите вероятно ще отворят от 15 юни.

Полша

Границите вероятно ще бъдат отворени за международни туристи от 13 юни. Ограниченията се вдигат постепенно от 4 май и пътуването до градове, национални паркове и плажове вече е разрешено. Международните полети започват да се осъществяват от 23 май. В момента всички пристигащи трябва да се самоизолират за 14 дни. Хотелите имат позволение за работа  от 4 май. Музеите, художествените галерии и останалите магазини предстои бяха отворени на 18 май.  Маските за лице остават задължителни на публични места.

Португалия

Границите вероятно ще се отворят за международни туристи през 2020 г., а туристическият съвет на страната заяви, че „завръщането на туризма не е толкова далеч“, въпреки че все още дата за начало на туристическия сезон не е обявена. Засега премахването на мерките варира в зависимост от региона. Общественият транспорт в цялата страна работи с намален капацитет, има железопътни и автобусни връзки до центъра на Лисабон от повечето части на страната, а такситата все още работят. Ресторантите и баровете в много региони е са отворени от 18 май с ограничен капацитет. Много от хотелите в Алгарве вече са отворени, а плажовете ще бъдат отворени за посещения през юни. Пътуването без определена цел не е разрешено до Мадейра и Азорските острови.

Румъния

Хотели, някои магазини, музеи и ресторанти бяха отворени от 15 май, на която дата част от директните полети също се възобновят. Задължителни остават маските за лице в затворените обществени пространства и в градския транспорт.

Словакия

Дата за отваряне на границите за чуждестранни туристи не е обявена. Транзитът през страната е позволен с доказателство, че  пътуването ще продължи напред. Някои магазини, външни пазари, места за спорт на открито, туристически атракции на открито, външни площи на барове и ресторанти, музеи, галерии и хотели също вече са отворени. Такситата и някои обществени транспортни услуги също работят. Маските за лице в обществените пространства са задължителни.

Словения

Започва поетапно отваряне на границите към съседните страни  – границата с Унгария може да бъде отворена до 1 юни. Полетите са ограничени и в момента всички, които пристигат от държави извън ЕС трябва да се самоизолират за седем дни и да представят доказателство за настаняване. Влаковите връзки с Австрия са прекъснати. Магазините, галериите, някои по-малки хотели, баровете и ресторантите с открити пространства вече са отворени. Част от обществения транспорт и такситата работят, а маските са задължителни. Провеждането на големи събития няма да бъде разрешено за известно време, но някои туристически атракции вече отварят врати.

Испания

В страната тече процес по постепенна деескалация, която трябва да приключи до края на юни (някои мерки варират в зависимост от региона и островите). Полетите са значително ограничени, като хората могат да пътуват само по неотложни причини. В момента пристигащите трябва да се самоизолират за 14 дни. Пътуването с кола из дадена провинция е разрешено, но пътуването между различните провинции на страната все още е забранено. На много хотели беше разрешено да отворят отново на 11 май, но не се очаква всички да го направят преди границите да бъдат отворени за вътрешния и международния туризъм. В по-малко засегнатите региони отворените пространства в част от ресторантите и баровете имат разрешение за работа, въпреки че повечето няма да работят с пълния си капацитет до юни. Музеите могат да се отварят с ограничен брой посетители. В партньорство със Световната здравна организация Канарските острови са първата дестинация в света, която ще изпробва здравните сертификати, когато те се отворят за международни посещения през юли.

Швеция

Границите са отворени за граждани на Обединеното кралство и за тези, идващи от ЕС (но са затворени за жителите на някои страни извън ЕС най-рано до 15 юни). Полетите са ограничени. Тъй като Швеция никога не е била изцяло блокирана, хотелите, магазините, баровете, ресторантите и някои музеи са отворени. Събиранията на групи от над 50 човека все още са забранени.

Швейцария

Влизането в страната от Германия, Франция и Австрия трябва да бъде разрешено от 15 юни. Много хотели, магазини, пазари и ресторанти вече са отворени. В ситуациите, в които спазването на дистанция не е възможно, правителството препоръчва носенето на маска за лице. Разрешени са спортовете на открито с до петима души. Предстои отварянето на театри, музеи, кина, басейни, ски курорти, спа, планински услуги и други развлекателни дейности на 8 юни. Големите събития с повече от хиляда души могат да се възобновят от 31 август.

Турция

Правителството има за цел вътрешният туризъм да се възобнови до края на май, а международният до средата на юни. Международните полети и междуградските пътувания са ограничени, а вътрешните полети са спрени. Хотелите и ресторантите могат да отново да отворят врати на 27 май. Маските за лице са задължителни на обществени места. Мерките варират в различните провинции и могат да бързо да бъдат  променяни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!