Мария Захарова,
на снимката: говорителят на руското външно министерство Мария Захарова

Москва е загрижена от интензивната военна активност на НАТО в Черно море, считайки че тези действия на алианса подкопават регионалната стабилност. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, съобщава БГНЕС.

Според нея расте броят на корабите на военноморските сили на страните от НАТО плаващи до пристанищата на Черно море на съюзниците и партньорите на алианса. Увеличават се и полетите на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати по границите с Русия.

В изказването й беше спомената и България, като страна, на чиято територия се разполагат „нападателни оръжия“.

„Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се разработват сценарии, които предполагат и предвиждат удари, включително на руска територия“, продължи тя.

„Това предизвиква у нас сериозна загриженост. Трябва да вземем предвид нарастващата военна активност на алианса, а страните-членки да реагират съответно“, каза дипломатът.

„Черноморският регион вече има опит в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави. Появата на нов играч тук, очевидно не показва най-добри намерения подкопава регионалната стабилност, „забивайки клин” между съседните държави“, заяви Захарова.

Тя подчерта, че НАТО привлича Украйна и Грузия към своите дейности, като ги „обучава“ да се изправят срещу Русия в хода на съвместни маневри и учения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!