Захлаждане на времето в Европа. Понижаването на температурите донесе дългоочаквано облекчение след рекордната гореща вълна обхванала обширни части от Стария континент през изминалата седмица, съобщава АФП.

Червения код за опасност от жегите беше отменен в северната и западната част на Франция – дни след като в страната бяха отбелязани най-високите температури за всички времена. Горещините, продължили 6 дни, обхванаха и Италия, Испания и още няколко държави в Централна Европа.

Изключително горещото време предизвика мащабни пожари и невиждано замърсяване на въздуха. Жегите взеха официално четири жертви във Франция, две жертви в Италия и още две в Испания – всички починали от топлинни удари.

Живакът в термометрите започна да пада във Франция и Испания, но все още отчита високи стойности в Германия, където се очаква да достигне до 39 градуса по Целзий на някои места преди да започне захлаждането в понеделник.

В събота вечер в Испания стотици пожарникари продължаваха борбата с огромните пожари, разпалвани допълнително от силния вятър и жегата.

В петък стихията избухна край градчето Алморокс в централната част на страната в петък и изпепели 1600 хектара горски насаждения. Пламъците се придвижиха към района на Мадрид и наложиха евакуацията на малко населено място.

Огнената стихия изпепели около 600 хектара гори и няколко дузини къщи в департамента Гард в южната част на страната.

В България месец юли ще започне с горещо време. На Джулая ще бъде слънчево над цялата страна, а максималните температури ще бъдат между 30 и 35 градуса. Сутрешните температури ще са от 14 в западните райони до 18 градуса по Черноморието. Във вторник градусите ще се покачат с още 1-2 и ще бъде още малко по-горещо – на места в Южна и Североизточна България до около 36-37 градуса, за района на София около 32 градуса, по Черноморието 29-31 градуса.

В сряда ще бъде още по-горещо, като на места в Южна България, предимно в Благоевградско, Ямболско и Старозагорско термометрите ще ударят 39-40 градуса. В североизточните райони температурите ще бъдат около 31 градуса, като там на места се очакват гръмотевични бури. В Северна България в сряда също ще има места с температури около 36 градуса. За района на София дневната температура ще бъде около 30 градуса.

В четвъртък се очакват краткотрайни валежи и гръмотевични бури в по-голямата част от страната. Като в местата с валежи и ще стане по-прохладно с температури около 29-33 градуса. В Южна България отново се очакват горещини – около 37-38 градуса.

В петък се очаква евентуално да превали и прегърни в следобедните часове в Западна и Централна България, а в събота и неделя валежи не се очакват. Максималните температури ще бъдат около 29-35 градуса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!