бюджет

Парламентът прие Закона за държавния бюджет за 2020 г. на второ четене, съобщава бТВ. Народните представители одобриха бюджета на министерствата, Народното събрание и на службите. Парламентарното заседание днес се проточи заради неочаквани обрати по темата за партийните субсидии.

В бюджета на МОН за догодина ще има 360 милиона лева повече за учителски заплати. Между 17 и 18% ще нараснат заплатите на педагогическите специалисти от 1 януари. Заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане пък ще бъдат увеличени с 15%.

Депутатите гласуваха и увеличение с 600 млн. лева на средствата за образование през следващата година, като  общо за сектора на образованието са предвидени близо 5 млрд. лева. Предвидено е и увеличение с 10% на заплатите в бюджетната сфера. За социалните работници ръстът на възнагражденията ще бъде до 15%, а за педагогическия персонал  – до 17%.

Одобрени са и средствата за обществените медии – Българското национално радио ще получи 47 млн. лева, а Българската национална телевизия – 70 млн. лева.

За първи път от 11 години насам финансовата рамка е балансирана.

Партийната субсидия става 8 лева на глас. Предложението бе прието след три гласувания и прекъсване на заседанието за консултации. В крайна сметка , изправени пред опасността партиите да останат без определена субсидия следващата година, депутатите от ГЕРБ склониха да подкрепят предложението на БСП и 8 лева на действителен глас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!