парламент, народно събрание

Пореден скандал в парламента между депутата от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП – ДБ) Явор Божанков и Цончо Ганев от „Възраждане“. 

Повод за новите разправии между двамата бе гласуването на първо четене на Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие и Законопроект за защита от домашно насилие. Позицията на „Възраждане“ е ясна и Ганев отново я повтори – твърдо против джендър идеологията и как НПО-та ще могат да отнемат деца.  

Божанков от своя страна излезе на трибуната на НС и му отговори: „От вашето изказване става ясно, че ни ръсят, тровят ни с 5G и вие принизявате една толкова важна тема, каквато е защитата от домашното насилие. Като ви слушам и очаквам, че някое НПО ще влезе у вас и ще ви вземе тубата с гел без ваше разрешение“, обяви депутатът от ПП – ДБ.

Двамата продължиха да си разменят реплики, което принуди председателят на НС да ги прикани да излязат в кулоарите. Това не успокои Божанков и Ганев, като вторият стана и тръгна към Божанков, но беше спрян от колегите си.

Искри прехвърчаха и между БСП и „Възраждане“. Хората на Костадинов обвиниха социалистите, че с текста си за промени в Закона за защита от домашното насилие прокарват джендър идеология в българското общество, а те им отговориха, че се опитват да си присвоят битката им с Истанбулската конвенция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че домашното насилие е тежко престъпление, срещу което трябва да се борят всички. Тя обясни, че темата е станала важна през 2017 г., когато ГЕРБ внесоха в Народното събрание ратификацията на Истанбулската конвенция. „Искам да припомня кой спаси България, българската конституция, българското семейство и децата от Истанбулската конвенция. БСП за България тогава, когато не съществуваше „Възраждане“, когато нямаше идея какво е „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и няма как да ви позволим, не няма. Ще срещнете аргументирано и с факти срещу вашата теза, че не сте носители на защитата на децата. Вие сте новото ПП от „Възраждане“ – бързо, временно, затихващо, каза тя.

„Идвате наготово след шестгодишна битка на БСП, удари отвън и отвътре, идвате наготово, носите промяната и след това се прегръщате с „Мутри вън“. Сега вие идвате наготово след една изстрадана битка от БСП и си мислите, че ще отнесете тази тема за себе си. Прогнозирам, че ще я забравите след два дена, но ние няма“, допълни още тя.

По нейни думи от „Възраждане“ са забранили на членовете си да участват в подписката им за референдума за джендърите.

„Имам въпрос към вносителите на законопроекта на ГЕРБ и ПП-ДБ за домашното насилие – някой от тях да излезе и да обясни какво е „домашно насилие чрез бездействие?“ Зад това уж домашно насилие какво следва? Могат децата да подават жалби срещу родителите си и да се откажат от тях. Затова няма да подкрепим този законопроект. Тук казвате „съдиите се ориентират много правилно“ – ама ако оставяте всеки съдия да се ориентира самостоятелно, ще настане пълен хаос. При нас няма домашно насилие чрез бездействие, при нас НСО не са членове на Националния съвет“, каза още Нинова.

Тя допълни: „Винаги ние от БСП ще даваме своя принос в борбата срещу домашното насилие. Затова сме внесли този законопроект. Винаги ще се противопоставяме да се посяга на децата, не пипайте българските деца, не отнемайте душите им с тези закони. Няма да позволим за пореден път да отнемете на БСП една дългогодишна и аргументирана битка в интерес са българския народ и българското семейство.“

„Ваксинирани ли сте всички? Парите ви в евро ли са? Гласувахте ли за Ф-16? Вие ли сте алтернативата, вие ли сте опозицията? Вие сте новото ПП – бързо, временно и затихващо“, обърна се отново тя към „Възраждане“, а след края на изказването ѝ депутати от залата започнаха да скандират БКП.

Настимир Ананиев се изказа след това от трибуната на НС: „Няколко пъти се използват децата в закон, в който целта му е да ги пази от насилие. Извадих си разликите между нашия законопроект и този на БСП, само с четири разлики. Една от тях – децата да бъдат пратени на програма за справяне с травматизма. Насилникът също трябва да бъде пратен на такава програма. Тук става една манипулация – в държавата има 145 центъра за обществена подкрепа, т.нар. ЦОП. Над 90% са общински. Общината е единственият възложител, който да направи такава програма. Този законопроект няма общо с Истанбулската конвенция, въпросът е, че трябва да се чете, а не да се подвеждат хората. От „БСП жени“ гласуваха за приемането на Истанбулската конвенция.“

От БСП попитаха откъде Ананиев знае как са гласували „БСП жени“.

Депутатите приеха на първо четене извършителите на домашно насилие да нямат право на огнестрелно оръжие и пиротехника, както и да приближават жертвата си. Ако имат общи деца, те ще бъдат изведени от жилището, в което са живели с насилника. Няма обаче да се прекъсва възможността на детето да вижда другия си родител. Със 151 гласа „за“ Народното събрание прие законопроекта на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Подкрепа за тях дойде и от ДПС, а „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ бяха „против“. Със 111 гласа „за“ депутатите приеха текста на БСП. ГЕРБ-СДС се въздържаха, а от „Възраждане“ бяха против.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук