мецола, шенген
Мецола е на посещение в Австрия. снимка: БТА

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола иска да убеди Австрия да подкрепи разширяването на Шенген за свободно движение, съобщи АПА.

Самата Мецола, която е на посещение в страната днес и утре, каза това в интервю за австрийската национална новинарска агенция.

„Преди 11 години Европейската комисия и Европейският парламент изразиха подкрепа за присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство“, припомни Мецола. „Разбирам, че Австрия има съображения, но искам да я убедя, че ще намерим изход“, добави тя.

Мецола, която е представителка на Европейската народна партия, отбеляза, че наложеното от Австрия вето на

приемането на България и Румъния в Шенген

се отразява по различни начини на гражданите на двете страни. Малтийката изрази увереност, че ще бъде постигнато съгласие по предложения от Европейската комисия пакт по въпросите на бежанците и мигрантите.

В края на миналата година Австрия и Нидерландия се обявиха против приемането ни в Шенген.

През март Нидерландия даде индикации, че е „омекнала“ по въпроса за присъединяването на ни към Шенгенското пространство.

Правителството в Хага е склонило да не иска нов доклад за напредъка ни по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). То ще чака доклада през юли за състоянието на върховенството на закона във всички страни членки на ЕС.

Няма никаква икономическа и политическа логика България и Румъния да бъдат извън Шенген. Това заяви президентът Румен Радев на съвместен брифинг с държавния глава на Хърватия Зоран Миланович, който е на официално посещение в България. Той отбеляза, че България е покрила всички технически критерии още през 2011 г. и това е прието от Европейската комисия.

„Нашето държане извън Шенген с всякакви моменти хрумвания и моментни политически доводи подкопава самата нормативна база на ЕС, подкопава механизмите за вземане на решения в ЕС, каза още Радев. Това е загуба не само за икономиките на двете страни, това е унижение за гражданите не само на двете страни, но и загуба за Европа“, коментира Радев.

„В момент, в който говорим за военна мобилност, за по-голяма сигурност, за борба с икономическата криза и инфлацията в Европа – ние да възпрепятстваме свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали, което е в сърцевината на съюза – няма логика“, обясни президентът.

Президентът посочи, че за последните месеци България има две проверки от Европейската комисия и на двете страната ни е показала отлични резултати. „Октомври е дата, която лично съм изговорил и съм получил подкрепата от всички европейски институции, от всички държави членки с две условности“, каза Румен Радев.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук