Бисер Петков
на снимката: социалният министър Бисер Петков

Новият закон за хората с увреждания ще бъде внесен за обсъждане в парламента след лятната ваканция на депутатите – в началото на септември.

В средата на месеца трябва да е готов и проектът за личните социални услуги, потвърди от парламентарната трибуна социалният министър Бисер Петков, който представи пред депутатите работата по съответните законодателни промени.

Изслушването на министъра продължи повече от един час.

Пред депутатите той представи акцентите в подготвените законопроекти и призова майките на деца с увреждания да се върнат в работната група, която изработва промените. Такъв съвет дойде и от управляващото мнозинство.

„За да не изпаднем в ситуация да решим проблемите на едни, а да ощетим други групи или да се противопоставим на трети такива“, каза Николай Сираков от ГЕРБ.

От БСП подчертаха, че за решаване на проблемите на хората с увреждания е необходима волята на цялото правителство.

„Защото някой трябва накрая да принуди финансовия министър, а и министър-председателя да отпуснат парите, които са ви необходими, те няма да го направят. Вие през октомври месец имате огромната възможност, за съжаление да се окажете бушон”, каза Антон Кутев.

От своя страна Хасан Адемов от ДПС заяви:

„Когато има различни мнения по отделните въпроси, тогава управляващото мнозинство поема отговорността и носи политическа отговорност за решаването на този проблем. Намерете съгласие. Ние сме готови да подкрепим такова съгласие“.

Социалният министър Бисер Петков се съгласи с аргументите им.

„Наистина предлаганите политики и мерки за хората с увреждания имат своето финансово изражение и то трябва да бъде отчитано. Търсим подкрепата на финансовото министерство, както знаете това е трудно”, каза министърът.

Повече хора с увреждания ще имат достъп до целевата помощ за отопление през зимния сезон, обяви от парламентарната трибуна Бисер Петков.

„Очакваме над двеста хиляди лица и семейства да заявят ползването на тази помощ. Конкретното – в размер на 374.15 лв. за целия отоплителен сезон, който е с 9.05 лв. повече от миналогодишния размер. Това отчита повишената цена на електроенергията от първи юли тази година, която служи като база за определяне на размера на тази целева помощ“.

Заявленията за енергийна помощ се подават до 31 октомври.

В началото на изслушването Петков представи пред депутатите подготовката на законодателни промени за гарантиране на правата на хората с увреждания.

„Предвижда се изготвянето на нов вид оценка на индивидуалните потребности на лицата с увреждания. Като чрез тази оценка се установява вида на необходимата подкрепа на човека с увреждания и в индивидуалната оценка се определя конкретно вида, интензивността и формата на социална подкрепа, която ще ползва човекът с увреждания. В проекта на Закона за хората с увреждания е заложено регламентирането на финансова подкрепа взависимост от потребностите на хората с увреждания, установени в индувидуалната оценка. Финансовата подкрепа се състои от два компонента – месечна финансова подкрепа и целеви помощи“.

Според министър Петков работата по закона е затруднена, след като майките на деца с увреждания са напуснали последното заседание за подготовка на измененията.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!