Бисер Петков
На снимката: социалният министър Бисер Петков

Народното събрание ще изслуша министъра на труда и социалната политика Бисер Петков по напредъка в закона за хората с увреждания.

Той ще информира депутатите за подготовката на законодателните промени, разработвани от експерти в ръководеното от него министерство.

Във вторник Петков отиде при протестиращите родители на деца с увреждания, за да ги помоли да се върнат на масата на диалога.

Родителите напуснаха формата, тъй като са недоволни от обсъжданите в него промени, които според тях не решават техните проблеми.

Те настояват месечната лична помощ за хора с увреждания да се равнява на една и половина минимални заплати и да се получава от най-тежките случаи.

Социалното министерство има намерение да предложи увеличение на помощите, които получават пълнолетните хора с увреждания над 90%.

Това трябва да стане с промяна на базата, с която се изчисляват сумите. Според социалния министър Бисер Петков обаче е нужно всички хора с увреждания да се обединят около идеите, за да минат те през правителството и парламента.

Министърът обясни на протестиращите, че са настъпили промени в обсъжданите текстове. Сега разглеждания вариант предлагал подпомагането да става на базата на линията на бедност, а не да зависи от гарантирания минимален доход.

В момента пълнолетните хора с увреждания получават няколко вида интеграционни добавки, които са процент от гарантирания минимален доход. В момента той е 75 лева на месец. От думите на министъра се разбра, че тези помощи ще зависят от линията на бедността, която за 2018 г. е 321 лева. Не стана ясно дали видът на помощите ще остане същия.

По думите на Петков законопроектът дава възможност да се получава в две форми – като асистентска услуга, която трябва да се доразвие в законопроекта за социалните услуги, и като парична помощ в случаите, когато потребителят не желае или не може да му бъде осигурен личен асистент.

От ведомството предлагат и промени по отношение на трудовата интеграция, които да стимулират работодателите да наемат хора с увреждания.

ОЩЕ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПАРЛАМЕНТА:

В рамките на пленарното заседание депутатите ще обсъждат на първо четене промените в Закона за пътищата.

Новите разпоредби целят изграждането и функционирането на електронна система за събиране на тол такса на база на изминато разстояние за превозните средства над 3.5 тона и на таксите за електронните винетки за леките автомобили.

Законопроектът предвижда събирането на таксите да се извършва от търговци, сключили договори с Агенция „Пътна инфраструктура“ при предварително обявени условия и цени, като пунктовете за продажба да се разполагат на граничните контролно-пропускателни пунктове или в близост до тях, в областните градове на страната, както и по протежение на платената пътна мрежа.

За първи път е предвидено и въвеждането на „уикенд“ електронна винетка. Тя ще бъде валидна от 12.00 часа в петък до 13.59 часа в неделя. Нейната цена трябва да бъде по-ниска от тази на седмичната винетка, но точната ѝ стойност предстои да бъде изчислена от експертите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!