Юнкер, Тръмп
на снимката: председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заминава на посещение във Вашингтон, където тази вечер ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп.

Преди да отпътува Юнкер заяви, че не изключва възможността да предотврати търговска война със САЩ. Той увери, че Европа не е притисната.

„Не съм особен оптимист. Но искам да подчертая, че Европа не е враг на Америка“, заяви Жан-Клод Юнкер в телевизионно интервю.

Експерти смятат, че има три възможни сценария за днешните разговори между Юнкер и Тръмп.

Според първия ЕС ще предложи на Съединените щати позицията на лидерите на ЕС, постигната на срещата на върха през май в София, а именно: предоговаряне на всички мита, внос на втечнен газ от САЩ и реформа на Световната търговска организация. Това обаче едва ли ще удовлетвори Доналд Тръмп, коментират анализатори.

Според втория сценарий, Тръмп ще предложи сделка само за вноса на автомобили, като наложи драстично намаляване или дори отпадане на митата върху американския внос в Европа.

ЕС би се съгласил само при условие, че такава мярка бъде предприета и спрямо вноса на автомобили от други страни, напр. Южна Корея и Япония.

Европа се опасява най-много от третия сценарий, при който САЩ ще настоява за мита от 25% върху вноса на европейски автомобили в САЩ, което на практика би означавал нов връх в търговската война.

„Ако се стигне до там, ние трябва да отговорим адекватно и сме готови да го направим“, категоричен е Жан-Клод Юнкер, който смята, че познава президента Тръмп добре и знае как да преговаря с него.

„Ако някой си мисли, че може да притиска европейците, дълбоко се лъже. Това няма да стане“, категоричен е Юнкер.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас от своя страна коментира срещата така:

„Това е само среща, разговор. Председателят Юнкер се чувства достатъчно подготвен. Тази среща е възможност за намаляване на напрежението между нас и нашите американски партньори.“

Преди разговорите с Доналд Тръмп Жан-Клод Юнкер е водил консултации с всички лидери на страните членки. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в Берлин: „Не искаме тези мита и смятаме, че те не вредят само на нас.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!