стена на границата между САЩ и Мексико

Върховният съд на САЩ реши да проучи законността на два емблематични въпроса за имиграционната политика на президента Доналд Тръмп: финансирането на гранична стена в южната част на страната и програмата „Остани в Мексико“ за хиляди търсещи убежище, съобщава „Дойче Веле“.

стена на границата между САЩ и Мексико

Изслушванията по тези дела вероятно ще се проведат, след като Сенатът потвърди Ейми Кони Барет като деветия съдия на Върховния съд, с което мнозинството от шестима консерватори ще се присъединят към трима прогресивни съдии.

стена на границата между САЩ и Мексико

Съдиите ще изслушат аргументите на обжалване от администрацията на Тръмп срещу решението на по-долните съдилища, обявили прехвърлянето на средства за изграждането на стената за незаконно, както и случая с хора, които пристигат на южната граница на страната и искат убежище и са изпратени обратно в Мексико и Централна Америка в очакване на изслушвания по техните дела.

стена на границата между САЩ и Мексико

Делото за стената е по инициатива на Коалицията на граничните общности и екологичната група „Сиера Клуб“, които твърдят, че работата ще задълбочи проблема с наводненията в региона и ще навреди на дивата фауна и флора.

Върховният съд се съгласи, че ще разгледа и двата въпроса след изборите на 3 ноември.

Арест за измами

През август бившият топ стратег на Тръмп Стив Банън беше арестуван заради измама на донори в кампания за набиране на средства за гранична стена в Мексико. Мъжът обаче заяви, че той е жертва на политическа кампания.

„Занимавам се с това от доста време. Ще продължа да се боря“, каза той в подкаста си.

Според Банън има кампания за сплашване на хората, които говорят в подкрепа на стената, които подкрепят президента Тръмп за изграждането й.

Банън, на когото беше поверено организирането на кампанията по кандидатурата на Доналд Тръмп за 2016 г., отрече извършване на измами и престъпен заговор за пране на пари.

66-годишният Банън бе освободен под гаранция от 5 милиона долара.

Прокурорите заявиха, че онлайн кампанията за набиране на средства „Ние изграждаме стената„, е събрала повече от 25 милиона долара, които обвиняемите обещаха да отидат за изграждане на стената по границата с Мексико, но вместо това ги източили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук