Да започнем с това, че у нас няма акредитирана клинична лаборатория по ИСО 15189 – не само за ПиСиАр, за какъвто и да тест.

Този е стандарта за лабораториите в ЕС и гаранцията че стандартите за качество на работа и извършване на тестовете у нас са такива каквито са в реперите за лабораториите в ЕС.. Единствената страна в ЕС без акредитиращ орган по този стандарт, съответно без нито една акредитирана лаборатория. Да отбележа както обучение преди сертификацията, така и самата сертификация се извършва от „независими“ експерти оценители, а не от чиновници.

В Гърция има две, едната в Солун. В Румъния има три. Резултатите им се признават в целия свят, резултатите от нашите лаборатории изискват допълнителна референция на акредитирана лаборатория. Така резултатите на Рамос се валидират в акредитирана лаборатория в Солун и се преиздават от тяхно име за да важат в ЕС.

Защо броят на ПиСиАр тестовете не надвишава 7000 хиляди на ден, и колко са достоверни те?

Да започнем, че след като няма акредитирани лаборатории по ИСО стандарта, имаш труден достъп до най-новата високопроизводителна и надеждна техника. Няма реактиви, пък и ни ги продават по скъпо. В ЕС има два най-разпространени типа нови машини COBAS 6800 и другата COBAS 8800 на Roche с висока производителност, но и те биха се затруднили да постигнат този брой на изследвания, ако се правят както трябва по ИСО стандарта.

Ползваните у нас GeneXpert 2 и 4, макар и за по-кратко време, правят съответно по 2 и 4 теста в кит, но за тях твърде трудно се намират реактиви.

Големи модерни високопроизводителни машини, като последните модели COBAS,което правят над 300 теста в кит, у нас няма, пак заради липсата на акредитация. У нас всички е мануално, а няма автоматично зареждане, извличане и т.н. което рязко намалява броя на възможните тестове.

Максималния капацитет на достоверни проби у нас е 2-3500 хиляди теста, без значение дали първични, вторични или третични. Самата процедура е най-малко 4 часа. Което означава, 1че някой манипулира данните и то яко. И тук се връщаме на заразата при овцете и козите, където се правеха масови тестове, вземаха се едни пари и се убиха хиляди животни. Когато чичко паричко е основния мотив, и третират народа като овце.

Именно защото у нас машините в лабораториите предполагат много ръчна работа и бавят процеса и китовете са обикновено по 12 теста. Сметнете броя на машините у нас, задължителното време за обработване на тест, ако изобщо бяха акредитирани нашите лаборатории по ИСО стандарта и ще видите че се лъже на едро.

И тук стигаме до важното – не че няма увеличаване на броя на заразените. Но когато групата на тестирането включва все повече и повече рискови,включително проявили симптоми и хоспитализирани или изолирани, и все по-малки „туристически“ тестове, то е ЕСТЕСТВЕНО че процентът ще набъбне. Но това не означава, че тези проценти важат за да познаем разпространението на заразата след цялото население.

И си отговорете защо у нас правителството, МЗ и БАБХ, умишлено блокират възможността за акредитация на лаборатории по този ИСО стандарт за писиари и други сложни тестове, поради отсъствие на достатъчно лицензирани оценители. Защото там няма мърдане, а сега всичко е на ръчно управление за целесъобразност.

И защото всячески се опитаха да блокират създаването и действието на независимата мрежа на лабораториите която да публикува своите резултати без намесата на РЗИ и МЗ. Игра за един милион лева на ден и за много повече в последващите пари около диагностиката и лечението на коронавируса и най-вече свърхголямата игра за контрола върху властта и страха.

А сега да разсъждаваме върху резултата от 25 процента положителни проби днес при 1581 година!? Приложете горните знания към тази цифра и ще видите – нищо особено не се случва. Сезонни вариации.

Това по-горе не са мои, а придобити знания от приятели които работят в лаборатории.

*Текстът е публикуван във Фейсбук профила на Илиян Василев

*Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!