Във вече познатия политически стил „две напред, една назад“, характерен за тангото, депутатите най-после „наместиха“ Закона за мерките на извънредното положение, след като преминаха през бърза микросага с президентско вето. В крайна сметка депутатите отхвърлиха спорните текстове в закона и се съобразиха с президентското вето, индикации за което имаше още след заседанието на Правната комисия, което одобри мотивите на ветото. „За“ гласуваха 118 народни представители, „против“ бяха 14, а 56 се въздържаха.

На какво се противопостави президентът

  • В неделя държавният глава Румен Радев наложи вето на текста „невярна информация за разпространението на заразна болест“ и на частта отнасящата за спекулата в цените. Според държавния глава текстът за „невярна информация“ пряко засяга свободата на изразяване и на разпространение на информация, което налага някои уточнения от гледище на международните стандарти по правата на човека в условията на извънредно положение;
  • Президентът връща и закона в частта отнасящата за спекулата в цените. В мотивите си Радев е посочил, че „липсва и нормативна основа за разграничаване на необосновано високите цени във време, когато не е обявено извънредно положение и когато е обявено такова“. Очевидно е притеснението контролът върху пазара да не продължи и извън сроко на извънредното положение. Според президента няма и разграничение по отношение на стоките и услугите, чиито цени не следва да бъдат необосновано високи. Подобен подход създава правна несигурност у задължените субекти, допуска субективност на преценката на контролните органи и създава предпоставки за административен произвол“.

Държавният глава излага и притеснения, че може да възникнат пречки пред свободното движение на стоки и услуги в рамките на Европейския съюз и не се преодоляват опасенията за прекомерност и нарушение на принципа за пропорционалност.

Дебатите

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви от парламентарната трибуна, че светът е изправен пред невидима заплаха – днес е един, а утре ще е друг.

„Сега не е време за политиканстване“, призова тя и обърна внимание, че не е най-важното кой ще направи силно изказване. Трябва да се взимат важни и решителни решения.

Александър Симов от БСП заяви, че от няколко дни внимателно следи реакциите на хората по отношение на свободата на словото.

„Самата информация, че се въвеждат подобни наказания, предизвиква много повече паника от обществено напрежение. Забелязах, че само едно изречение – „сега не е времето да говорим за демокрация“ – много повече ужаси хората, отколкото която и да е фалшива новина. Свободата на словото е ценност на ценностите и не може да я поставяме под риск“, подчерта депутатът от БСП.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че в Закона за извънредното положение преобладават ограничения, рестрикции, ограничаване на права. Председателят на партията на социалистите отбеляза, че са дали своя принос, даден е на правителството кредит на доверие, но той не е оправдан. Според Нинова в този закон не се казва как ще се осигурят най-необходимите мерки за маски и дезинфектанти, липсва ангажиментът за обещаните допълнителни 1000 лева на лекарите и медицинските работници.

„Ще искаме от вас национален социално-икономически план от правителството за последиците от кризата“, призова лидерът на левицата.

Ветото на президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение е поредният непохватен опит за политически ПР, смята депутатът Борис Ячев от „Обединени патриоти“. По-късно и от ВМРО разпространиха декларация, че няма да подкрепят ветото на президента.

Парламентът не мина и без дежурните искри, литературни стихове и нападки на историческа основа. Изказване на депутата от ГЕРБ Спас Гърневски по време на размяна на реплики на тема партийно минало изправи на крака разгневени депутати от БСП. Трибуната на оратора бе обградена от няколко ядосани народни избраници, но до физическа разправа не се стигна. След поредица от изказвания и лични обяснения, председателят на парламента Цвета Караянчева обобщи иронично:

„Какво високо ниво на дебат“.

Резултатите

Много скоро след покачването на напрежението се стигна до гласуване на текстовете, но то предизвика разделение след управляващите, голяма част от които съставиха групата на въздържалите се.

Отпадат двата спорни текста, но въпреки това със закона се променят два текста на Наказателния кодекс.

  • Първият е в чл. 225, който е в сила от 1993 г. и по същество касае ограничаване на спекулата. В него се увеличават санкциите за тези, които продадат стока на цена над определената. Наказанията стават „лишаване от свобода от една до три години и глоба от 5 до 10 хил. лева“;
  • Вторият е в чл. 326 от Наказателния кодекс. След ветото отпада определението за „невярна информация“. Няма да има наказателното преследване за разпространението на „невярна информация“, но пък се увеличават санкции по сега действащ текст за наказания за този, „който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“.

Най-голямата парламентарна група – ГЕРБ – гласува разнопосочно относно ветото. 35 депутати го подкрепиха, 2 искаха текстовете да се приемат въпреки ветото, а 53 се въздържаха. 12 депутати от ОП искаха ветото да бъде преодоляно, а 3 го подкрепиха. Всички присъстващи народни представители на БСП и ДПС подкрепиха ветото.

Така в резултат на извънредното заседание двата спорни текста от Закона за мерките при извънредно положение отпадат, за сметка на известни изменения в техния дух на два други от НК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!