Сачева
На снимката: Деница Сачева

По последни данни от петък 1301 безработни са регистрирани само за този ден, съобщи пред бТВ социалният министър Деница Сачева, която коментира ветото на президента Румен Радев върху Закона за извънредните мерки. Това е огромно увеличение в сравнение с миналата седмица, когато на ден са регистрирани по 750 безработни. По демите на Сачева така както някои бизнеси освобождават хора, други търсят – например ресторантите за доставки по домовете.

„Преди всичко не вреди“ – това е основен принцип в медицината, който трябва да се спазва от всички в тази ситуация – така социалният министър Деница Сачева коментира  ветото на президента Румен Радев върху Закона за извънредните мерки – Можеше да не се губи времето и доверието на българските граждани. Не можем в момента заради политическа спекула да влизаме в по-големи кризи. Ще има още няколко дни забавяне по отношение на сроковете, които хората чакат. Надявам се законът още днес да бъде поправен.“

Според нея в Закона не се ограничава свободата на словото.

„Когато говорим за разпространение на невярна информация за лечение, това е опасно за хората. Дори и за президентството се разпространи невярна информация – за заразени служители“, обясни Сачева.

Системата за социално подпомагане не се осъществява от днес и не е създадена, защото има криза, категорична беше тя.

„Над 20 000 получават топъл обяд, допълнителни мерки има в домовете за възрастните хора. Част от бизнесите обаче се трансформират и има и търсене на хора. Имаме готовност да подпомогнем обезщетенията за безработица чрез оперативна програмата за развитие на човешките ресурси“, увери Деница Сачева.

Тя потвърди мярката, обявена от правителството за изплащане на 60% от заплатата на тези, които временно не работят, но след кризата ще бъдат върнати на работа.

„Ако работодателят не изплаща 40% или закрие мястото след този период, той ще връща пари на държавата“, категорична беше тя.

По думите й има хора, които не могат да изоставят работата си, и за тях се обмисля предложение за защитени детски градини. Лекарите ще получат обещаните по 1000 лева, част от средствата за тях се намират вече в сметките на Министерството на здравеопазването, съобщи социалният министър. На първо време са отделени 20 милиона лева, „но имаме готовност да стигне сумата до 60 млн“, каза Деница Сачева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!