Драгомир Заков
На снимката: Драгомир Заков

България ще продължи да бъде подпомагана и няма да бъде оставен сама. Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков, цитиран от БТА, по въпроса с охраната на българското въздушно пространство.

Днес стана ясно, че мисията на нидерландските изтребители F-35, които участваха в охраната на българското небе като част от съвместната програма за „еър полисинг” на НАТО. Министър Заков потвърди, че мисията им изтича в края на май, но не конкретизира коя ще бъде държавата, която ще се заеме с охраната.

„След това имаме различни опции. Може да бъде с разполагане на изтребители на наша територия, но има и други опции. В НАТО имаме много процедури, които позволяват трансгранично използване на еър полисинг“, посочи министър Заков.

Днес министър Заков взе участие в провеждаща се в София международна конференция, организирана от посолството на Франция в София, фондация „Конрад Аденауер“ и Военна академия „Г. С. Раковски“. Тя е посветена на бъдещето на европейската политика за отбрана и сигурност в контекста на войната в Украйна.

Днес стана ясно, че приключва мисията на нидерландските самолети, които ограняваха небето ни и засега не е ясно кой ще дойде след тях. Припомняме, че преди тях българското небе беше подкрепяно от испански самолети, които се застъпиха с тези от Нидерландия.

Същевременно бълграската страна разполага единствено с руските МиГ-29, след като поръчката на американските изтребители F-16 беше забавена и се очаква да бъде реализирана през 2025 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук