Шарл Мишел
На снимката: Шарл Мишел

Да, Европа, имаме споразумение. До края на годината блокът ще спре да купува по-голямата част от руския петрол – със сигурност не целия. Туитът, в който се обявява споразумението, идва от Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

„Санкциите ще засегнат незабавно 75% от вноса на руски петрол. А до края на годината 90% от руския петрол, внасян в Европа, ще бъде забранен.“, заяви Шарл Мишел.

Всеки ден, в който европейските държави купуват руски петрол, те вкарват 850 млн. долара във военната каса на президента Владимир Путин. През 26-те дни, в които Европейският съюз се колебаеше по въпроса за санкциите, Русия успя да натрупа повече от 22 млрд. долара приходи от петрол от европейските държави, много от които не искаха нищо друго, освен да прекратят напълно тази търговия.

Виктор Орбан, премиерът на Унгария, успя да задържи всяко ембарго за почти месец и част от ембаргото за остатъка от годината, като същевременно възнагради страната си с евтин руски петрол за неопределено време.

Унгария, както и Словакия и Чешката република, които нямат излаз на море и са свързани с руските петролни находища чрез южния участък на тръбопровода „Дружба“, ще могат да получават руски суров петрол почти неограничено време – до 750 000 барела дневно, плащайки около 2 млрд. долара месечно при сегашната му преференциална цена от 93 долара за барел (в сравнение с цената на западния суров петрол сорт Брент от малко над 120 долара).

Унгария получи обещание, че петролът по тръбопровода няма да бъде прекъсван. Орбан веднага злорадства на страницата си във Facebook: „Унгария е освободена от петролното ембарго. Унгарските семейства могат да спят спокойно тази нощ“.

Фон дер Лайен заяви, че ще бъде направено изключение за южния сегмент, на който се падат 10% от вноса на руски петрол.

„Тъй като имаме ясно политическо изявление от страна на Полша и Германия, че те, както и останалите, ще прекратят вноса на руски петрол до края на годината. Като цяло сме покрили 90 % от руския петрол, който ще бъде спрян през този период от време. Остават кръгло 10 или 11 процента, които се покриват от южната част на „Дружба“. За момента сме се договорили за изключение“, заяви фон дер Лайен.

Президентът на Хърватия Зоран Миланович смята, че новите санкции на Европейския съюз срещу Русия ще накарат руския лидер Владимир Путин само да се усмихне.

„За съжаление, санкциите не дават резултат, но може би ще дадат резултат в някакъв момент. Нито рублата е паднала, нито Русия усеща всичко това от финансова гледна точка, а когато го усети, войната ще приключи. Цената ще бъде платена от гражданите на Европа, а Владимир Путин ще се усмихва със задоволство.“

Миланович изрази убеденост, че ще има и други купувачи на руски нефт и газ, особено поради голямото търсене на енергийни ресурси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук