Драгомир Заков
На снимката: Драгомир Заков

Разговаряхме и за възможностите за „еър полисинг“ в България – да се осигурят самолети между наличните МиГ-29 и очакваните F-16. Това каза военният министър Драгомир Заков днес на военния полигон в Црънча, цитиран от БТА.

Министърът подчерта, че все още няма конкретни резултати и всичко е в процес на развитие.

“Мисля, че от американска страна бе чуто много добре това, което ние искаме и това, което нас ни притеснява“, каза министърът.

По-късно пред депутатите от ресорната парламентарна комисия той заяви, че продължаваме да бъдем с техника, която е от времето на Варшавския договор, от времето на Съветския съюз.

„Основният проблем, на който в момента се натъкваме е, че тази техника във времето на назад не е подменяна регулярно във времето.”

Заков заяви, че в момента има едно натрупване, което трябва много бързо да бъде наваксано.

„Тоест трябва да разпределим този целия ресурс, който ще е необходим оттук нататък ускорено да се освободим от това въоръжение, което очевидно няма как да се поддържа във времето устойчиво. Говорим за суми от рода на – диапазона е между 6 млрд. лв., което е минимумът, до 13 млрд., което е максимумът.”

Военният министър заяви, че как ще се вместим в диапазона зависи от техниката, която ще се придобива, способностите, амбицията, която си поставяме като държава и като технологично равнище на въоръжените сили.

По думите му как това ще бъде разпределено във времето напред в момента е въпрос наистина да се направи много правилна оценка. „За да може оскъдните средства, които имаме да бъдат по най-рационален начин похарчени, защото – отново ще се върна назад във времето – сме имали случаи, в които ресурсът не е харчен рационално – придобивани са способности, които са доста ограничени, не са пълни, работело се е на парче”, каза той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук