Борислав Сандов
на снимката: Борислав Сандов

Свързаната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ „Марица 3“ няма да възобнови работа въпреки решението на РИОСВ-Хасково дейността да бъде възобновена. Това е позицията на министъра на околната среда Борислав Сандов, цитиран от БНР.

По думите му че представител на централата е упражнил натиск и е поставил ултиматум на директора на РИОСВ-Хасково Наталия Пачеманова, за да бъде издадено първото решение за пускането на предприятието.

Топлоцентралата беше затворена на 21 април заради замърсяване на въздуха и неколкократно нарушаване на Закона за опазване на околната среда, както и неспазване на условията в комплексното разрешително на предприятието, за които са съставени редица административни актове през последните месеци.

Борислав Сандов направи коментара, след като по-рано днес бе отменен протеста на служители на централата, в която работят около 300 души, пред министерството.

Министър припомни, публикуваното решение на съда на ЕС. В него се посочва, че България не е изпълнила задълженията си по директива на ЕС за качеството на атмосферния въздух.

Страната ни е заплашена от финансови санкции заради превишени нива на серен диоксид в целия Югоизточен район. Това е първо решение, то е установително. Но на практика по тази наказателна процедура следва Европейската комисия да установи дали сме прекратили това нарушение“.

Днес стана ясно, че Съдът на Европейския съюз е постановил своето решение по дело С-730/19, заведено от Европейската комисия срещу България за превишаване на нормите за серен диоксид в района на Гълъбово, съобщиха от МОСВ.  С решението си Съдът установява, че България е извършила нарушение на правото на ЕС и по-специално, че не е предприела мерки за осигуряването на чистотата на въздуха и такива, за да гарантира спазването на пределно допустимите стойности за серен диоксид.

Гражданите на Димитровград също многократно са протестирали срещу мръсния въздух, като миналата годинана подобен протест участващите заявиха, че според тях замърсителят е именно ТЕЦ „Марица-3“ край града,тъй като от май, когато централата заработила отново, са регистрирани над 20 превишавания на нормите.

Още новини от деня – четете тук.  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук